Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii februarie 2018

Industria şi-a revenit uşor în februarie, dar începutul de an rămâne slab.

În luna februarie, industria a ieşit din contracţie, dar avansul a fost modest. Revenirea e susţinută de cele două motoare principale: creşterea cererii interne şi creşterea exporturilor. Totuşi, creşterile n-au reuşit să recupereze scăderile din lunile decembrie şi ianuarie. Probabil că relansarea călduţă a fost sub aşteptările managerilor, pentru că încrederea lor în activitatea viitoare a scăzut faţă de luna precedentă.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA  întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

 

PRODUCŢIA

 • Volumul producţiei a urcat la 55 de puncte, faţă de 44 în decembrie şi 46 în ianuarie când industria s-a aflat în contracţie. Dacă atenuăm volatilitatea calculând o medie între ianuarie şi februarie observăm că activitatea nu depăşeşte 50,5 puncte, ceea ce înseamnă că în primele două luni din 2018 industria s-a aflat sub zona de creştere.
 • Stocurile au crescut de la 43 la 47 şi se află tot în fază de contracţie, sub 50 de puncte.

CEREREA

 •     Comenzile nois-au înviorat puţin urcând de la 45 la 54, dar media arată că în primele două luni cererea a rămas contractată.
 • Comenzile pentru export au crescut în mod clar de la 53 în ianuarie la 59 în februarie. Intensificarea exporturilor reprezintă o forţă puternică şi arată cât de dependentă este revigorarea întregii industrii de exporturile realizate numai de către o parte a firmelor industriale.
 • Importurile de materii prime au urcat ceva mai lent, de la 56 la 59 şi se apropie de punctajul maxim de 61 de puncte din ultimele 8 luni.

FORŢA DE MUNCĂ

 • Numărul angajaţilor a rămas la 50 de puncte, semn că angajările şi disponibilizările rămân în echilibru, în sensul că firmele nu angajează salariaţi mai mulţi decât numărul celor care îşi încetează activitatea.

COSTURI ŞI VENITURI

 • Costurile de producţie rămân la o valoare ridicată de 72 de puncte, dar în uşoară scădere faţă de 74 în ianuarie. Scăderea ar putea fi legată de un consum mai redus de energie datorită intervalelor cu temperaturi mai ridicate. Oricum, indicatorul costurilor se află cu mult peste media de 67 de puncte a întregului an 2017.
 • Preţurile încasate de firme arată o uşoară scădere de la 64 în ianuarie la 62 în februarie, după circa trei luni de creştere consecutivă. Dacă scăderea persistă, ea ar putea semnala o tendinţă spre deflaţie. Ar fi tot ceea ce firmele îşi pot dori mai puţin în condiţiile gradului ridicat de îndatorare a sectorului industrial.

AŞTEPTĂRILE

 • Indexul de optimism al managerilor arată prima scădere din ultimele cinci luni. În octombrie 2017 indexul avea 59 de puncte, iar în ianuarie 2018 crescuse la 71. Dar luna trecută a scăzut la 68. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cerereaproducţia şi încasările viitoare.
  Probabil că scorul maxim din ianuarie a fost susţinut de aşteptări mari care în februarie nu s-au confirmat în întregime. Aşteptările scad chiar şi atunci când realitatea le contrazice numai parţial.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii februarie 2018

Detalii tehnice

 • Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
 • Prezintă activitatea din industrie în luna februarie 2018.
 • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
 • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
 • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-19 martie 2018.
 • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei ; http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa)

 

Coordonatorii Barometrului:

Dr. Petre Datculescu, Director General

IRSOP Market Research & Consulting SRL

Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro

 

Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan

Facultatea de Management

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

 

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel

Facultatea de Management

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

 

Următoarea apariţie: aprilie 2018 cu situaţia din martie 2018

 

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter