Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii iunie 2019

Producţia industrială la un pas de creşterea zero. 

Accente

În luna iunie, producţia industrială a căzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la 2 puncte de creşterea zero, alimentând îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu.
Comenzile pentru export au intrat în contracţie.
S-a accentuat scăderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activităţii în lunile următoare.
Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni.

 

Despre Barometru

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

 

PRODUCŢIA

Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu.
Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

 

CEREREA

Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai.
Comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti.
Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare.

 

FORŢA DE MUNCĂ

Numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie. În condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, creşterea numărului de angajaţi este improbabilă în perioada următoare.

 

COSTURI ŞI VENITURI

Costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie. Dar costurile scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime.
Preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie. E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare.

 

AŞTEPTĂRILE

Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019. Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în
timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt.

 

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii iunie 2019

Detalii tehnice

  • Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
  • Prezintă activitatea din industrie în luna iunie 2019.
  • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
  • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
  • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-24 iulie 2019.
  • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei; http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa)

 

 

 

Coordonatorii Barometrului:

Dr. Petre Datculescu, Director General IRSOP Market Research & Consulting SRL
Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro

Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)

Următoarea apariţie: august 2019 cu situaţia din iulie 2019.

 

Comments are closed.
Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget
Twitter