Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii martie 2017

Cerul se înseninează în industrie.

• VOLUMUL PRODUCŢIEI a crescut de la 53 de puncte în februarie la 64 în martie atingând nivelul cel mai înalt din ultimele 11 luni. Revenirea puternică pare a fi impulsionată de creşterea cererii pentru export.
În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe diferenţa netă între răspunsuri semnalează expansiune dacă indexul trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
• COMENZILE NOI în general au ajuns la 63 de puncte, un nivel similar cu cel al volumului producţiei.
• COMENZILE PENTRU EXPORT au urcat însă cel mai puternic, de la 59 de puncte în februarie la 69 în martie. Acest nivel n-a mai fost atins niciodată în ultimele 29 de luni, de la începerea măsurătorilor Barometrului.
• IMPORTURILE în industrie servesc în special la susţinerea producţiei pentru export şi cresc odată cu comenzile externe. În martie importurile de materii prime au înregistrat un salt la 65 de puncte, faţă de 57 în februarie.
• STOCURILE s-au apreciat şi ele uşor, de la 44 în februarie la 48, rămânând însă în zona de contracţie. Ritmul de re-umplere a stocurilor este ceva mai lent datorită exportului rapid al produselor şi datorită nivelului foarte redus la care au ajuns stocurile în ultimele luni.
• Vulnerabilităţile industriei în primele trei luni ale anului rămân costurile de producţie, preţurile încasate pentru produsele industriale şi cheltuielile pentru investiţii.
• COSTURILE DE PRODUCŢIE au urcat cu un punct, 71 comparativ cu 70 în februarie şi reprezintă indicatorul cu valoarea negativă cea mai înaltă dintre toţi indicatorii de performanţă a firmelor.
• PREŢURILE încasate de firme au scăzut uşor de la 60 la 58, ceea ce pe fondul creşterii volumului producţiei poate reprezenta un efect al economiei de scară sau o accentuare a decalajului dintre comenzi şi veniturile firmelor.
• CHELTUIELILE pentru investiţii se află de 3 luni între 51 şi 53 de puncte, sub nivelul valorilor din 2016 şi sub media ultimelor 29 de luni.
• Probabil că aceste vulnerabilităţi explică în parte de ce firmele din industrie nu se grăbesc încă să facă angajări de personal.
• NUMĂRUL DE ANGAJAŢI s-a contractat în ianuarie la 43 de puncte, a revenit în februarie la 50, între contracţie şi expansiune şi a recăzut în contracţie în luna martie, la 48 de puncte.
• AŞTEPTĂRILE managerilor pentru următoarele 6 luni s-au atenuat puţin comparativ cu luna trecută. Indicatorul de optimism calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările a scăzut în martie la 63 de puncte faţă de 66 în februarie. O explicaţie este fluctuaţia comenzilor şi mai ales experienţa căderii puternice de la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2017. În al doilea rând, probabil că managerii nu sunt siguri că ritmul crescut al cererii actuale se va menţine la acelaşi nivel şi peste şase luni.

În concluzie, deocamdată în industrie cerul rămâne senin, dar cu prognostic incert. Numai 63,6% din indicatorii măsuraţi de Barometru arată creşteri pozitive faţă de luna trecută, un procent similar cu cel din februarie. Restul indicatorilor au stagnat sau au regresat. În plus, managerii nu dau semne de încredere în durabilitatea avântului pe termen lung.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii martie 2017

Detalii tehnice
• Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
• Prezintă activitatea din industrie în luna martie 2017.
• Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
• Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
• Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 20-24 aprilie 2017.
• Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA

Coordonatorii Barometrului:

Dr. Petre Datculescu, Director General
IRSOP Market Research & Consulting SRL
Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro
Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Următoarea apariţie: aprilie 2017 cu situaţia din martie 2017.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter