Campania pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 începe la Madrid cu OpenEUDebate


OpenEUDebate, o rețea Jean Monnet de instituții academice, coordonată de Universidad Autonoma de Madrid (Spania), în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institut d’études européennes de l’Université Libre de Bruxelles (Belgia), Vrije Universiteit Brussel (Belgia) și Agenda Pública (Spania) lansează în mod oficial dezbaterea cu privire la Viitorul Europei, ca parte a campaniei pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

Alegerile europene din mai 2019 vor determina într-o mare măsură direcția proiectului european. Lupta pentru Viiitorul Europei nu este numai între naționaliști și proeuropeni, ci și între diferite proiecte europene cu diferite propuneri de politici publice privind chestiuni precum schimbările climatice, inegalitatea sau migrația. Mai degrabă decât o dezbatere abstractă despre Europa în sine, cetățenii trebuie să audă și să se angajeze într-o conversație cu privire la acest set de propuneri de politică publică pentru a avea un vot semnificativ. Abordarea problemelor comune ale cetățenilor UE necesită o dezbatere publică deschisă, iar prima rundă, între deputații spanioli și deputații europeni, va avea loc luni, 21 ianuarie 2019, între orele 19.00 și 21.00. Locul desfășurării evenimentului este biroul Parlamentului European de la Madrid (Paseo de la Castellana 46), iar dezbaterea va avea loc în limbile spaniolă și engleză.

Evenimentul reprezintă punctul de lansare al activităților publice ale rețelei Jean Monnet OpenEUDebate, care va pune la dispoziția jurnaliștilor, societății civile și actorilor politici expertiza UE necesară îmbunătățirii dezbaterilor publice despre Europa. OpenEUDebate nu este un alt spațiu de dezbatere al UE din interiorul „balonului de la Bruxelles”. Rețeaua urmează o abordare verticală („bottom-top”) menită a coordona politicile publice ale UE cu sferele politice de la nivel național. OpenEUDebate va lansa o platformă online care va conecta dezbaterile de la nivelul instituțiile UE și platformelor transnaționale ale societății civile cu publicul naţional din statele membre.

Evenimentul de luni, 21 ianuarie, între orele 20.00 și 22.00, îl va avea ca principal vorbitor pe  fostul comisar european László Andor, și va aborda provocările uniunii sociale și proiectul unei scheme a ajutoarelor de șomaj din zona euro, precum și o dezbatere privind viitorul Europei cu MP Melisa Rodríguez (Ciudadanos, ALDE), Jonás Fernández (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, PSOE) și Ernest Urtasun (Grupul Verzilor Europeni / Alianța Liberă Europeană, Catalunya en Comú) și un reprezentant al Partidului Popular. Jurnalistul Claudi Pérez (El País) va moderni dezbaterea. Discuția va fi trasmisă live în limba spaniolă și limba engleză.

În calitate de partener, SNSPA, va fi reprezentat la evenimentul de lansare de lect univ. dr. Miruna Butnaru-Toncotă (Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană). Pe parcursul desfășurării proiectului, SNSPA (prin Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană) se va implica în:

  • elaborarea unei serii de articole academice pe temele alese de comitetul științific pentru a fi publicate în special issues in reviste academice de prestigiu;
  • organizarea unui workshop al consorțiului la București;
  • realizarea și dezvoltarea unui curs de politici europene ce urmează a fi predat în cadrul tuturor instituțiilor academice implicate în proiect; SNSPA se va axa în principal pe explicarea politicilor de extindere și a politicii de securitate și apărare comună, în contextul discuțiilor despre viitorul Europei;
  • participarea la conferințele internaționale și workshop-urile organizate în marja proiectului (Bruxelles, București), dar și la panelurile internaționale. În calitate de organizator al evenimentelor de la București, SNSPA va invita facilita participarea unui număr important de experți, profesori, jurnaliști, specialiști în comunicare;
  • redactarea analizelor pentru platforma online OpenEUDebate, menite să „traducă” politicile europene într-un limbaj accesibil opiniei publice.

 

Urmăriți evenimentul live și conectați-vă la dezbatere prin conturile de Twitter și Facebook ale OpenEUDebate.

 

Pentru mai multe informații, contactați-l pe Luis Bouza (luis.bouza@uam.es), coordonator și organiztor al conferinței de deschidere a OpenEUDebate

Comments are closed.
Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget
Twitter