Conferință online la SNSPA: “Solidarity with Afghan women: the Time and Place for Feminist Responsibility”

Vineri, 8 octombrie 2021, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vă invită la conferința online, cu titlul: “Solidarity with Afghan women: the Time and Place for Feminist Responsibility”.

În cadrul evenimentului, vor vorbi femei afgane a căror identitate este protejată din considerente ce țin de securitate.

La conferință vor participa:

  • Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și cadru didactic la Universitatea din București
  • Cynthia Enloe, profesoară la Clark University, Statele Unite ale Americii
  • Lisa Kakar, co-fondatoare a RUIDAD (mișcarea feministă afgană).

Dezbaterea va fi moderată de prof. univ. dr. Liliana Popescu, prorector pentru Relații Internaționale al SNSPA.

 

Discuțiile vor privi situația dificilă pe care o traversează femeile afgane odată cu revenirea la putere a regimului taliban, care a dispus măsuri precum: concedierea femeilor din aproape toate sectoarele (cu excepția sănătății), interzicerea deplasării femeilor, în afara locuinței, fără hijab și fără a fi acompaniate de un bărbat, interzicerea practicării sporturilor, segregarea universităților în funcție de sex și închiderea adăposturilor pentru femeile abuzate, generând frică.

 

Participantele vor arăta care este impactul pe care (non)acțiunile comunității internaționale, raportate la conducerea talibană, îl are asupra încălcării drepturilor femeilor în Afganistan și vor prezenta modalități concrete prin care guvernele străine și persoanele care pot face lobby pe lângă acestea pot sprijini protejarea drepturilor femeilor afgane și participarea acestora la luarea deciziilor care privesc drepturile lor.

Evenimentul este organizat de echipa Eastern and South-Eastern Europe Fanel Network (ESEE-Fanel) și reprezintă primul webinar din cadrul proiectului “Developing the Wider Black Sea and ESE Europe Fanel Network of Women Experts in International Relations”, derulat de SNSPA și Black Sea Trust for Regional Cooperation.

 

Evenimentul va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook a ESEE Fanel, începând cu ora 14:00.

 

Eastern and South-Eastern Europe Fanel Network este rețeaua expertelor în relații internaționale din estul și sud-estul Europei și din regiunea extinsă a Mării Negre, fondată de prof. univ. dr. Liliana Popescu, dezvoltată cu sprijinul SNSPA, co-finanțată de German Marshall Fund of the United States (GMF) – Black Sea Trust for Regional Cooperation și implementată cu ajutorul UN Youth Romania și a altor parteneri.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter