Liviu Aurelian Bota, Doctor Honoris Causa al SNSPA

Vineri, 26 iunie 2015, s-au împlinit 70 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, cel mai important tratat internaţional, ale cărei viziuni şi deschideri au asigurat pacea şi securitatea internaţională, respectarea drepturilor omului şi cooperarea internațională. Tot anul acesta, România aniversează, la 14 decembrie, 60 de ani de la aderarea la Organizaţia Naţiunilor Unite.

În contextul marcării acestui moment important, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Ambasadorului Liviu Aurelian Bota, românul care a ocupat una dintre cele mai înalte poziţii de funcţionar internaţional în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Evenimentul s-a desfăşurat la noul sediu al SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30 A, sector 1), etaj 8, Sala 804.

La eveniment au participat numeroase personalități, membri ai comunității academice a SNSPA, printre care Acad. Mircea Malita, coordonator de doctorat la SNSPA, prof. univ. dr. Teodor Meleșcanu, profesor la SNSPA, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, primul decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană și profesor la SNSPA, Mircea Geoană, fost profesor la SNSPA, Adrian Severin, fost profesor la SNSPA.

Liviu Bota s-a născut în anul 1936, în comuna Someş-Odorhei din judeţul Sălaj. A absolvit în 1955 Institutul de Relaţii Internaţionale de la Bucureşti, în 1961 Institutul de Relaţii Internaţionale de la Moscova, în 1963 Friends World College din New York şi în 1969 Academia de Drept Internaţional din Haga.

Timp de aproape trei decenii, diplomatul Liviu Bota a fost în serviciul Organizaţiei Naţiunilor Unite: consilier politic superior la Centrul ONU pentru Dezarmare din New York (1973-1980); primul Director al Institutului ONU pentru Cercetări de Dezarmare (UNIDIR) în Geneva (1980-1987); consilier superior al Secretarului general adjunct al ONU pentru Drepturile Omului (1988-1992); consilier superior al Reprezentantului special al Secretarului General al ONU in Somalia – UNOSOM (1992), şef al Misiunii ONU de observatori în Tadjikistan – UNMOT (1993-1995); reprezentant Special al Secretarului General al ONU pentru Georgia si Şef al Misiunii de Observatori ai ONU în Georgia- UNOMIG (1995-1999).
În perioada 1999-2007, Liviu Bota a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant permanent al României la Organizaţiile Internaţionale din Viena. În această calitate a prezidat Consiliul Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în anul 2001. A fost preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a experienţelor nucleare-CTBTO (2002), preşedinte al Grupului care a elaborat planul de acţiune pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei Roma-Sinti în regiunea OSCE (2003) şi preşedinte al Grupului statelor francofone în Viena, preşedintele Grupului pentru Reforma OSCE (2004).
Pentru prestigioasa activitate internaţională, Ambasadorul Bota a primit numeroase distincţii, printre care Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de mare ofiţer şi Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de mare ofiţer din partea statului român, precum şi Medalia OSCE „Bene Merenti ad OSCE” şi Ordinul Naţional „Legiunea de Onoare” a Republicii Franceze, în grad de ofiţer.
Este autor al unor lucrări de referinţă în domeniile dezarmării şi securităţii internaţionale, dreptului internaţional public, drepturilor omului, operaţiunilor internaţionale de menţinere a pacii.
Liviu Bota continuă să rămână conectat la realităţile interne şi internaţionale, implicându-se în proiecte de mare importanţă pentru promovarea intereselor României şi din calitatea de preşedinte de onoare al Fundaţiei „Eurolink – Casa Europei” şi preşedinte al Colegiului Director al „Fundaţiei Universitare a Mării Negre”, aflată sub egida Academiei Române.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget