Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat, la Bruxelles, la lansarea primelor 17 universități europene

Joi, 7 noiembrie 2019, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la evenimentul organizat la Bruxelles, de Comisia Europenă, pentru lansarea primelor 17 universități europene. Instituțiile de învățământ superior care formează cele 17 universități europene pilot s-au reunit pentru prima dată pentru a prezenta oportunitățile create de această inițiativă.

Primele 17 universități europene au fost selectate în iunie 2019 și sunt în curs de a-și începe activitățile. SNSPA a deschis lista universităților românești care vor primi finanțare europeană pentru a crea o universitate europeană în consorțiul “CIVICA, Universitatea Europeană de Științe Sociale”, alături de 7 universități din Franța, Germania, Ungaria, Italia, Suedia și Marea Britanie. Consorţiul universitar european creat de Universitatea Bocconi, Universitatea Central Europeană, Institutul European Universitar, Hertie School of Governance, SNSPA, Sciences Po, Şcoala de Economie din Stockholm și London School of Economics and Political Science, va conecta 38.000 de studenţi, 7.000 de cadre didactice şi 3.000 de angajaţi din personalul administrativ într-un campus inter-universitar european, care va uni predarea cu învăţarea, cercetarea cu inovaţia şi societatea în ansamblul său, dincolo de graniţele culturale, lingvistice şi naţionale.

Miniștri ai educației, reprezentanții universităților selectate, rectori, studenți, membri ai unor organizații care reprezintă și sprijină instituțiile de învățământ superior au dezbătut următorii pași pentru consorțiile desemnate câștigătoare și strategiile acestora pe termen lung. Totodată, au examinat o serie de subiecte legate de viitorul învățământului superior, printre care: accelerarea transformării universităților din Europa pentru a le asigura calitatea și competitivitatea internațională, oportunitățile pentru ca tinerii europeni să studieze în străinătate, permițându-le să învețe și să-și dezvolte o identitate europeană. O sesiune de informare cu privire la al doilea apel de propuneri pentru inițiativa universităților europene a fost, de asemenea, parte a evenimentului.

Acest eveniment a marcat aproape doi ani de când Consiliul European a solicitat statelor membre și instituțiilor UE să înceapă construirea unui Spațiu European de Educație, inițiativa universităților europene fiind un pilon cheie al acestui proiect. Universitățile europene vor deveni campusuri inter-universitare ce vor facilita libera circulație a studenților, doctoranzilor, personalului și cercetătorilor.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget