Rectorul SNSPA face apel la credibilitate, responsabilitate şi respect din partea tuturor celor implicaţi în confruntarile politice ale momentului

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, face apel la credibilitate, responsabilitate şi respect pentru fiecare individ și pentru binele comun din partea tuturor celor implicaţi în confruntarile politice ale momentului.

Rectorul SNSPA îi îndeamnă pe cei care reprezintă România în funcţii publice să se ridice la nivelul aşteptărilor tuturor românilor, să dea dovadă de competenţă şi să abandoneze scandalurile cu mize personale. Actorii politici ar trebui să aibă abordări raţionale, să facă alegeri corecte şi utile pentru România, iar democraţia să fie consolidată pe baza egalităţii în fața legii şi a consensului.

Remus Pricopie apreciază că participarea civică este esenţială pentru democraţie şi susţine implicarea activă a românilor, şi mai ales a noii generaţii de tineri, la viaţa “cetăţii”.

„Dincolo de detaliile confruntărilor politice ale momentului, câteva lucruri contează și, ca rector al unei școli de guvernare – SNSPA, ca om preocupat de construcție, de repere democratice și de modele pro-occidentale, mă simt dator să le subliniez, mai ales la începutul unei săptămâni atât de importante.

Astăzi voi aborda trei dintre acestea:

(1) Credibilitate

România trebuie să fie reprezentată, în funcțiile sale publice, de oameni care au credibilitate internă și externă. Au trecut aproape 30 de ani de exercițiu democratic, în care de prea multe ori am tratat competența și credibilitatea drept criterii secundare. Funcția publică înseamnă responsabilitate și românii simt, tot mai mult, nevoia ridicării standardelor pentru cei care îi reprezintă. Tocmai pentru că vorbim de voturi, de majorități parlamentare, de moțiuni de cenzură, alegeri și opțiuni alternative – cred că, dincolo de ecuațiile politice, ar trebui să fie luate în calcul criterii precum competență, onestitate, credibilitate, respectul partenerilor noștri.

(2) Responsabilitate

Nu ne aflăm într-o situație clasică a luptei politice între stânga și dreapta, între PSD și PNL, ci într-un moment care depășește, prin miza sa, importanța unei dispute obișnuite.

Este anul Centenarului, anul în care ne pregătim de preluarea președinției Consiliului UE, anul în care negociem viitorul buget european și nu cred că mai avem timp de pierdut în scandaluri cu mize personale. În astfel de perioade, fiecare decizie trebuie să fie bine cântărită, iar actorii politici trebuie să aibă abordări raționale, bazate pe respect și dialog, chiar dacă se află în competiție. Mi-ar plăcea să cred că apropierea de modelul democratic occidental, cel în care mulți români se regăsesc, ne va inspira să facem alegeri corecte și utile pentru România, mai mult decât pentru interesul personal sau de grup.

(3) Respectul pentru individ dar și pentru binele comun

Construcția unei democrații funcționale nu este un proces simplu, iar atunci când drumul devine neclar este util să ne uităm la experiența societăților cu democrații consolidate. Astfel, vom vedea că fiecare individ contează, dar niciun individ nu poate conta mai mult decât altul.

Este esențial ca acest sentiment al egalității (în fața legii) să existe la baza societății. De asemenea, vom vedea că puterea majorității este folosită pentru binele comun, inclusiv pentru binele minorității. Regula majorității este extrem de importantă, dar ea trebuie să funcționeze într-o logică a inclusivității, nu a excluderii și a conflictului. Politicienii, prin acțiunile lor, au obligația să caute calea de mijloc, să caute consensul, să împiedice divizarea societății, iar atunci când acest lucru nu mai poate fi atins, să accepte sacrificiul personal pentru binele comun.

Parcurgem momente în care aceste lucruri contează – credibilitatea celor care ne conduc, conștientizarea mizelor din jurul nostru, respectarea principiilor democratice și participarea noastră, a tuturor, într-un mod civilizat și democratic, la viața „cetății”. Sunt preocupat și încrezător, în acelasi timp, pentru că vad în jurul meu noi generații de tineri și de oameni activi, implicați și determinați să influențeze lumea în care trăim.”, prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget