Miercuri, 29 Iulie 2015 10:43

Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii iunie 2015

Industria nu creşte, iar optimismul firmelor continuă să scadă.

În luna iunie, activitatea din industrie a avut un nivel comparabil cu nivelul lunii mai. Dar tot în iunie sunt patru luni de când industria a încetat să mai crească. Indexul pentru volumul total al producţiei a coborât cu 6 puncte, de la 62 in luna martie şi 63 în aprilie, la 59 în mai şi 56 în iunie. Totuşi, indicatorul se menţine în zona pozitivă, cu valori peste 50 (sub 50 începe contracţia).
Tendinţa uşor descrescătoare a volumului producţiei ar putea avea legătură cu fluctuaţiile temporare ale cererii. Vom vedea ce se întâmplă în lunile viitoare.

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per decidere la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.

În orice caz, scăderea outputului firmelor generează exces de capacitate care ar putea reduce preţurile la anumite produse. Când producţia scade, firmele vând mai puţin şi încasează mai puţin. Pentru a vinde mai mult ar putea fi obligate să scadă preţul. Indicatorul pentru preţurile încasate pare să confirme această supoziţie. Indexul a scăzut de la 54 în aprilie la 47 în iunie. Această cădere arată că probabil firmele încasează mai puţin, ceea ce înseamnă că profitabilitatea e mai redusă, iar puterea lor de impunere a preţului este mai scăzută.

Cererea

În luna iunie, volumul comenzilor noi (Index 56) a fost similar cu cel din luna mai (Index 55). Dar, pe termen mediu, indexul a căzut de la 62 în aprilie la 56 în iunie. O cerere ceva mai mică, care în ultimele 2 luni pare să se fi menţinut relativ constantă. În general, un flux constant al cererii este pozitiv, cu condiţia ca nivelul comenzilor noi să nu coboare.
Exportatorii par să o ducă mai bine. Indexul comenzilor pentru export a crescut de la 57 în mai, la 62 în iunie, dar nu a atins vârful de 66 din aprilie. Oricum, creşterea comenzilor noi pentru export înseamnă creşterea puterii companiilor exportatoare şi creşterea contribuţiei lor la PIB.

Costurile

Indexul costurilor de producţie rămâne ridicat: 58 în iunie, faţă de 57 în mai. Indicatorul semnalează că firmele se luptă serios cu factorii care propulsează costurile, inclusiv cu preţurile pe care le plătesc la furnizori. Totuşi, costurile nu par să crească. Cel puţin în perioada ianuarie-iunie 2015, indexul nu a depăşit intervalul 56-61. Semnalul pe care îl transmit datele este că preţurile pe care firmele sunt obligate să le plătească rămân constant la un nivel ridicat.

Încrederea în viitor

Încrederea firmelor în viitor continuă să se deterioreze, probabil pe fondul unei activităţi mai slabe, cu excepţia exportatorilor. În iunie, aşteptările privind volumul producţiei peste şase luni au scăzut cu 4 puncte faţă de luna mai, iar aşteptările privind comenzile noi s-au redus cu 5 puncte. În ansamblu, aşteptările optimiste din ianuarie privind volumul viitor al producţiei (Index 78) s-au prăbuşit la 60 în iunie. Dar optimismul tinde să scadă la toţi indicatorii.
Deteriorarea aşteptărilor este semnalul cel mai îngrijorător pe care îl transmite Barometrul lunii iunie.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii iunie 2015

Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 10:47