Luni, 23 Noiembrie 2015 12:14

Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii octombrie 2015

În luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, activitatea din industrie s-a oprit din creştere, dar a rămas la un nivel ridicat. Indicatorul pentru volumul total al producţiei s-a menţinut la valoarea din septembrie, 63 de puncte, deasupra pragului de 50 care separă expansiunea de contracţie şi peste media perioadei septembrie 2014 – prezent (57).

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.

Indicatorul pentru comenzi noi a avut o evoluţie similară, 62 de puncte în octombrie faţă de 63 în septembrie. Oprirea creşterii pare să fie legată de plafonarea comenzilor pentru export. Indicatorul cererii externe a rămas în octombrie acolo unde era şi în septembrie, la 62 de puncte.

Inevitabil, oprirea a determinat o uşoară creştere a stocurilor, de la 46 la 51, ceea ce înseamnă că nivelarea cererii a surprins puţin firmele şi a dus la mărirea producţiei pe stoc.
Luna octombrie a mai adus câteva schimbări interesante. Se poate vedea o scădere semnificativă a costurilor de producţie cu 8 puncte, de la 64 în septembrie la 56 în octombrie. Scăderea este probabil determinată de ieftinirea materiilor prime şi de plafonarea ritmului de creştere la nivelul ritmului lunii septembrie.

De asemenea, sub efectul accelerării bruşte a activităţii înregistrate în septembrie, firmele au început să raporteze mai mulţi angajaţi. Indexul de angajări a urcat de la 50 la 54.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor rămân în teritoriu negativ (49 de puncte), la fel ca în septembrie. Faptul că firmele nu pot obţine preţuri mai mari afectează veniturile lor, iar veniturile slabe periclitează lichidităţile, îndeosebi în industria prelucrătoare unde costurile fixe sunt mai mari.

Aşteptările firmelor au continuat să crească. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a crescut de la 57 în septembrie la 61 în octombrie.

Totuşi, persistă sentimentul de anxietate legat de exporturi. Indexul aşteptărilor privind comenzile la export peste şase luni, a scăzut de la 72 în septembrie la 64 în octombrie. Mai mult ca sigur, firmele exportatoare privesc cu îngrijorare reducerea cererii globale şi o eventuală îngreunare a circulaţiei din spaţiul Schengen în perioada următoare.

 

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii octombrie 2015


Detalii tehnice
•    Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie.
•    Prezintă activitatea din industrie în luna octombrie 2015.
•    Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
•    Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
•    Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 noiembrie 2015.
•   Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa) și pe site-ul Facultății de Management ( http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei)

Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2015 12:41