Luni, 25 Ianuarie 2016 08:00

Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii decembrie 2015

Scădere drastică în luna decembrie

În luna decembrie 2015, activitatea din industrie a înregistrat o cădere puternică. Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut la 51 de puncte faţă de 60 în luna precedentă (noiembrie 2015) şi a ajuns mult sub media de 57 de puncte pentru perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015.

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.


proscar vs avodart mg 0.5mg side effects coupon offer cheapest online reviews sales 2010 It is all the more amazing since the new X1 is primarily a. Activitatea a rămas în zona pozitivă, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie.
Cauzele imediate ale căderii au fost cel mai probabil reducerea masivă a comenzilor interne şi externe. Volumul comenzilor noi a scăzut de la 58 în noiembrie la 52 în decembrie 2015. Dar cele mai puternice scăderi s-au produs la exporturi şi la importurile de materii prime. Indexul comenzilor pentru export a părăsit nivelul de 61-63 de puncte din zona de creştere şi a căzut la 42 de puncte, ajungând în zona de contracţie (sub 50).

Importurile de materii prime au scăzut şi ele de la 61 de puncte în noiembrie la 48 în decembrie, probabil pe fondul scăderii generale a comenzilor şi în pofida declinului preţurilor la materii prime la nivel global.

Stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 în noiembrie la 50 în decembrie. Creşterea stocurilor în condiţii de scădere drastică a comenzilor reprezintă un semnal puternic de încetinire a activităţii, cu efecte care depăşesc sfera industriei.

Deşi majoritatea firmelor (73%) au raportat în decembrie un număr neschimbat de salariaţi faţă de noiembrie, numărul firmelor care au redus salariaţii este dublu faţă de firmele care au angajat oameni noi. Indexul pentru numărul de salariaţi se află în zona de contracţie, cu 45 de puncte, faţă de 48 în noiembrie. Scăderea ar putea fi un efect al sezonalităţii, dar cel mai probabil provine din slăbirea generală a cererii.

Aşteptări pentru următoarele 6 luni
Deocamdată optimismul managerilor se menţine la un nivel cvasi constant. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) s-a situat în decembrie la 58 de puncte faţă de 57 în noiembrie 2015, cu 2 puncte sub media optimismului din perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015.

În concluzie, chiar dacă scăderea drastică a activităţii în industrie se va dovedi temporară, un decembrie atât de slab arată două lucruri: că industria nu reuşeşte să câştige un anumit dinamism şi se mişcă probabil prea greu pentru a putea da un impuls semnificativ creşterii economice în 2016.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii decembrie 2015

Detalii tehnice

  • Prezintă activitatea din industrie în luna decembrie 2015.
  • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
  • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 307 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
  • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-21 ianuarie 2016.
  • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa) și pe site-ul Facultății de Management (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei)
  • Următoarea apariţie: februarie 2016 cu situaţia din ianuarie 2016

 

 Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 10:13