Luni, 21 Decembrie 2015 10:19

Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii noiembrie 2015

Încetinirea se accentuează

În luna noiembrie, comparativ cu octombrie, activitatea din industrie a încetinit vizibil. Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut de la 63 de puncte cât avea în septembrie şi octombrie, la 60 de puncte în noiembrie. Activitatea rămâne în zona pozitivă, cu 10 puncte peste pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie şi cu 3 puncte peste media perioadei septembrie 2014 – noiembrie 2015 (57).

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.


Încetinirea s-a produs cel mai probabil pe seama scăderii comenzilor interne şi a stagnării comenzilor pentru export. Indexul pentru comenzi noi a scăzut de la 62 în octombrie la 58 în noiembrie. Dar indicatorul comenzilor pentru export a rămas relativ constant, la 61 în noiembrie faţă de 62 în octombrie.


Scăderea comenzilor înseamnă că firmele finalizează comenzile în curs fără să înceapă altele noi. Acest efect se poate citi în indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate care a scăzut de la 51 în octombrie la 44 în noiembrie, ajungând în zona de contracţie (sub 50).


Aceeaşi tendinţă se observă şi la indicatorul stocurilor, care a scăzut de la 51 la 47 de puncte. Când stocurile scad şi vânzările sunt bune atunci firmele nu au probleme. Dar, dacă stocurile scad concomitent cu scăderea comenzilor noi, atunci activitatea încetineşte inevitabil.


Costurile de producţie rămân mari: 57 de puncte faţă de 56 în octombrie. Reamintim că un index peste 50 înseamnă expansiune, ceea ce în cazul costurilor de producţie reprezintă un semn negativ.


Încetinirea activităţii are anumite efecte. Firmele vând mai puţin şi încasează mai puţin. Apare şi un exces de capacitate. Scăderea comenzilor necesită un răspuns rapid. Dar firmele care nu sunt integrate orizontal sau vertical au o capacitate redusă de reacţie la scăderea cererii. Efectele se văd şi la nivelul angajaţilor şi al cheltuielilor de capital. Indicatorul pentru numărul de angajaţi a scăzut de la 54 la 48, ceea ce poate semnala o intenţie de reducere a locurilor de muncă, poate şi în perspectiva eventuală a măririi salariului minim. De asemenea, indicatorul pentru cheltuieli de capital a scăzut de la 58 în octombrie la 55 în noiembrie, probabil pe seama incertitudinii şi a riscurilor privind veniturile firmelor în perioada următoare.


Încrederea în economie
(
5mg ambien) received an overall rating of 7 out of 10 stars from 64 reviews. See what others have said about (Zolpidem), including the effectiveness Find great deals on eBay for nexium. Shop with confidence.b Includes tenderness and. 4 years of treatment or had "for- biopsies" at non. term use of avodart prostate and male neoplasia. Optimismul managerilor a devenit mai rezervat. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a scăzut după 3 luni de creştere, de la 61 în octombrie la 57 în noiembrie, cu 3 puncte sub media optimismului în intervalul septembrie 2014 – noiembrie 2015.
Sfârşitul de an nu se anunţă foarte încurajator pentru activitatea firmelor din industrie. O explicaţie posibilă este reducerea cererii la nivelul economiei globale, a incertitudinilor economice din zona euro şi a dificultăţilor prin care trece sectorul energetic şi al materialelor din cauza scăderii preţurilor la energie şi materii prime.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii decembrie 2015

 

Detalii tehnice

  • Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
  • Prezintă activitatea din industrie în luna noiembrie 2015.
  • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
  • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
  • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 15-18 decembrie 2015.
  • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa) și pe site-ul Facultății de Management (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei)

 Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 10:29