Vineri, 24 Februarie 2017 11:00

Dezbaterea "Tentaţia iliberalismului. Reacţii sociale şi alternative posibile"

'Iliberalismul' - un termen relativ recent intrat în vocabularul politic al analizei relaţiilor internaţionale - indică insatisfacţia unui număr considerabil de cetăţeni ai diverselor state ale lumii faţă de liberalism, faţă de performanţele democraţiilor liberale. De la Viktor Orban la Donald Trump, de la Recep Tayyip Erdoğan la Vladimir Putin, de la publicurile care îi susţin, tentaţia iliberalismului devine un pericol pentru toţi cei pentru care libertăţile cetateneşti şi drepturile omului reprezinta valori majore ale omenirii.

 

3.97 miliarde de oameni sunt guvernaţi azi de diferite forme de autoritarism - de la tirani şi monarhi absoluţi la junte militare şi diverse tipuri non-democratice - echivalentul a 53% din populaţia globului, conform datelor Human Rights Foundation. Autoritarismul este una dintre cele mai mari provocări ale umanităţii în lumea contemporană, dacă nu chiar cea mai mare - scriu Garry Kasparov şi Thor Halvorssen într-un recent articol publicat in Washington Post.

Care este situaţia în Uniunea Europeana? Cum se poziţionează România în acest context politic inedit? Ce este iliberalismul şi care sunt semnficaţiile sale? Iata cateva intrebari pe care le vor aborda într-o dezbatere unicat profesori ai Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Facultatea de Ştiinţe Politice (FSP), cu participarea:

  • Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu
  • Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Decan FSP
  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu, Prorector SNSPA
  • Prof.  univ. dr. Liviu Rotman
  • Invitat special: Dr. Romaniţa Iordache, expert drepturile omului
  • Moderator: Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24

Dezbaterea va avea loc vineri, 24 februarie 2017, la sediul SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30A), Sala 710 (etaj VII), de la ora 11:00.

Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 13:56