Luni, 08 Mai 2017 10:00

Seria de evenimente #ReconstruimEuropa

Uniunea Europeană a celebrat 60 de ani de construcție europeană, moment de cotitură, marcat de angajamente ferme, solidaritate, dar și de incertitudine și numeroase amenințări. În acest context, în luna mai 2017, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează seria de evenimente interactive #ReconstruimEuropa, prin intermediul căreia lansează o platformă de reflecție și dezbatere ce va explora perspective diferite asupra provocărilor contemporane dinăuntrul și din afara Europei post-Brexit.

Dincolo de intenția de a radiografia cele mai recente evoluţii din interiorul UE, dinamici care afectează nemijlocit frontierele și relațiile externe ale Uniunii, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană îşi propune să contribuie, în cadrul evenimentelor, la conturarea unui set de sugestii privind strategia României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din 2019.

Seria de evenimente #ReconstruimEuropa reuneşte în spațiul academic viziuni cât mai diverse asupra problematicilor europene de actualitate și a impactului acestora asupra României, a integrării europene a statelor din Balcanii de Vest și din zona Mării Negre. Prin intermediul unor mese rotunde, ateliere, conferințe internaționale, proiecții de filme, târg de carte și o școală de vară, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană va crea o atmosferă de dezbatere deschisă, aplicată, argumentată, bazată pe expertiza membrilor comunității academice a Departamentului.

Toate evenimentele vor avea loc la sediul SNSPA (Bd. Expozitiei nr. 30 A), fiind deschise publicului larg.

Programul evenimentelor:
8 mai 2017 – Deschidere oficială: Prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, preşedintele Senatului SNSPA, și un reprezentant al Comisiei Europene, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe (tbc)

Masă rotundă pe tema Border management, risks and challenges for Romania, Ukraine and Moldova, în cadrul Centrului de Excelenta Jean Monnet „In and Out of Europe”  (invitati experți din Ucraina, Polonia, Moldova)

- Lansare Policy Paper si dezbatere pe tema Bordering conflict at EU's Eastern neighbourhood: Romania between the crisis in Ukraine and the instability in the Balkans, dr. Vasile Rotaru și dr. Miruna Troncotă

- Atelier de dezbateri pentru studenți: România și provocările din vecinătate – Problema Kosovo, după Crimeea

9-10 mai 2017 – Conferința Internațională Interconnectedness and EU foreign-policy making

Workshop pe tema „Metodologiei cercetării în contextul studierii Politicii Europene de Vecinătate”. În cea de-a doua zi vor avea loc paneluri tematice în care doctoranzi și tineri cercetători din țară și străinătate își vor prezenta cercetările.

Dezbaterea Reconstruim Europa reconstruind Balcanii. De unde începem? - discuție pe marginea cărții „Post-Conflict Europeanization and the War of Meanings. Challenges for EU Conditionality in Bosnia and Kosovo”, (Editura Tritonic), semnată de dr. Miruna Troncotă.

11 mai 2017 – Dezbaterea Reconstruim Europa – Cum, cu cine, de ce? urmată de Seara masteratelor @ DRIIE  - o sesiune informativă concentrată pe specializările masterale oferite de DRIIE.
Seară de FILM, un concert și o dezbatere de tip Agora cu personalități din mediul cultural organizată împreună cu Pen Club România în cadrul Festivalului Filmului European

În perioada 8-11 mai 2017, vă așteptăm să vizitați și primul Târg de Carte de Relații Internaționale și Studii Europene din România ce va avea loc la parterul SNSPA. În cadrul Târgului vor avea loc și  o serie de lansări de carte.

23-25 mai 2017- Școala de Vară DRIIE #ReconstruimEuropa; Această activitate interactivă are ca scop stimularea și motivarea a 30 de tineri care își doresc o carieră în domenii precum: relații internaționale, securitate, diplomație, studii latino-americane etc. Prin workshop-urile, invitații și metodele utilizate, va crea mediul propice pentru ca participanții să facă primul pas în alegerea viitorului domeniu de activitate. Fiecare zi se va încheia cu o sesiune de mentorat în carieră realizată de alumni DRIIE, precum și cu întâlniri cu un reprezentant al Comisiei Europene și un ambasador al unui stat european.

29-30 mai 2017– Workshop-ul internațional Policies for the Integration of Mobile Citizens vs. Immigrants within the EU va fi organizat de DRIIE si de Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene. (ARRISE). Ultimul eveniment din luna mai va aduce la un loc mai multe ONG-uri specializate care vor aborda prin metoda Teatru Forum problemele de migrație.

8 iunie 2017 – Conferița Internatională „Challenges and Reforms of the European Labour Market” organizat de Catedra Jean Monnet  a DRIIE.
Închiderea oficială a seriei de evenimente #ReconstruimEuropa.

Puteți urmări programul evenimentelor pe pagina de Facebook și pe www.dri.snspa.ro
Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție la următoarea adresă de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2017 12:28