Luni, 20 Martie 2017 15:49

Vizită la cel mai puternic laser din lume

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează, în luna aprilie, o vizită la cel mai puternic laser din lume care se asamblează la Măgurele (Strada Reactorului nr. 30, circa 12 km depărtare de București), în cadrul proiectului Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP).

Studenții, cadrele didactice sau persoanele din staff-ul SNSPA care doresc să participe sunt rugate să se înscrie până la data de 31 martie 2017 (inclusiv), orele 16.00, la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., specificând numele, prenumele, facultatea, anul de studii, datele de contact (telefon și e-mail). Pentru cadrele didactice și persoanele din staff va fi suficientă menționarea numelui, prenumelui, facultatea/departamentul, datele de contact.

Data vizitei precum și detalii legate de transport vor fi stabilite și comunicate ulterior, după finalizarea înscrierilor, în funcție de numărul de participanți. Preconizăm că deplasarea va avea lor în ultima săptămână din luna aprilie.

ELI – NP urmează să fie cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, fiind alcătuită dintr-un laser de foarte mare intensitate (doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10 PW și cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama). Această combinație va permite ELI-NP realizarea a numeroase cercetări în domeniul fizicii fundamentale, a fizicii nucleare și astrofizicii, precum și în domeniul științei materialelor, managementului materialelor nucleare și științelor vieții. În prima fază de implementare (2013-2015) s-au realizat: recrutarea personalului de specialitate, componentele primului laser de 10 PW din lume, prima parte din sistemul fascicul gama și construcțiile civile.

Mai multe informații despre proiect (și nu numai) găsiți aici: http://bit.ly/2mW9ezU