Luni, 10 Aprilie 2017 12:07

SNSPA contribuie la elaborarea unor documente cadru pentru monitorizarea și consolidarea calității în învățământul superior, la nivel regional

În cadrul proiectului PROCSEE privind consolidarea învățământului superior profesional și în Europa Centrală și de Sud-Est,  în care SNSPA este unul din cei 7 parteneri, a fost publicată prima Declarație referitoare la politicile educaționale.

Acest document reprezintă rezultatul muncii realizate în cadrul unei ample rețele ce reunește, datorită acestui proiect,  o serie de experți care activează atât la nivel național cât și la nivel  internațional.  Declarația aduce în prim-plan cele patru teme principale ale proiectului:
•    Alinierea  învățământului superior profesional la strategiile de dezvoltare regională;
•    Promovarea  învățământului superior profesional pentru a răspunde unui deficit de competențe înregistrat la nivel național;
•    Organizarea și monitorizarea  modalității în care absolvenții sunt inserați pe piața muncii:
•    Mediile de învățare  în cadrul învățământului superior profesional

În prima etapă a acestui proiect fiecare țară participantă a reunit un comitet național format din profesioniști ce activează în fiecare din cele patru arii ale proiectului. Reuniunea comitetului național, organizată sub forma unui  seminar de jumătate de zi a condus la elaborarea unei analize SWOT a sectorului specific învățământului superior profesional din fiecare țară participantă la proiect. Scopul acestei analize a fost acela de a dezvolta un scenariu de „tip ideal“ pentru evoluția învățământului superior profesional  pentru următorii ani și pentru a identifica acei factori care ar putea împiedica  realizarea respectivelor scenarii.


Temele discutate în cadrul reuniunii comitetelor naționale au fost apoi cuprinse în declarațiile naționale, care au fost ulterior dezbătute în cadrul unui forum organizat în perioada 28.09.02.10.2016, la Logarska Dolina, Slovenia. Forumul a reunit aproximativ 40 de experți europeni în toate cele patru domenii tematice ale proiectului, cu scopul de a identifica provocările naționale, regionale și europene comune și de a reuni problemele generale / provocările specifice tematicii de ansamblu. Ca urmare a acestei întâlniri, experții au formulat o declarație comună care poate fi consultată aici. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul proiectului.

Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2017 11:55