Marți, 02 Iunie 2015 11:50

Dezbaterea "Lecţiile tranziţiei româneşti: manual de dezvoltare internaţională"

În contextul Anului European al Dezvoltării, Centrul GlobalFocus, cu sprijinul Ministerului de Externe și al PNUD, lansează un amplu proiect de cartografiere a 25 de ani de expertiză românească de democratizare, în scopul transferării acesteia către alte state care parcurg în prezent procese similare de transformare.

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.

România a trecut de la dictatură și izolare, la democrație, economie de piață, libertăți sociale și statutul de membru UE și NATO. Mai sunt încă multe de făcut, dar nu ne-am descurcat prea rău nici până acum! S-au făcut progrese mari în reforma economiei, a justiției, a statului de drept, în lupta anticorupție, integritate, respectarea drepturilor minorităților, restructurarea sistemului de protecție a copilului și multe alte domenii. În acelaşi timp, am învățat și ce greșeli se pot face – o lecţie la fel de valoroasă!

Alții, în regiunea noastră și mai departe, încă se luptă cu dificultățile propriilor tranziții. Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Balcanii de Vest, dar și țări precum Egipt, Tunisia, Libia sau Afghanistan.

România are o experiență bogată pe care o poate transmite tuturor, din vecinătate și nu numai. Pentru statele în curs de democratizare, de construcție a statului sau aflate în plin proces de europenizare, România poate fi cel mai relevant studiu de caz. Putem fi de asemenea o resursă importantă pentru partenerii care ne-au susținut pe parcursul transformării democratice și care acum își continuă eforturile în alte state aflate în situații asemănatoare. Mulţi experţi români dar și unele instituții și organizații non-guvernamentale au dus deja peste hotare lecțiile învățate acasă.

Centrul GlobalFocus construiește acum platforma care adună toate aceste eforturi individuale pentru a le transforma într-un instrument instituţional la scară naţională și un brand de țară. Cu sprijinul MAE și al PNUD, vom realiza o bază de date inteligentă, care va integra și organiza experienţa indivizilor, instituţiilor, ONG-urilor şi mediului privat. Astfel se va putea face un transfer de expertiză mai eficient către statele beneficiare și se va putea consolida parteneriatul cu marii donatori internaţionali. Acesta va fi un mecanism viu de management al resurselor, permanent actualizat şi extins, în jurul căruia se va putea dezvolta o întreagă arhitectură de asistență internațională pentru dezvoltare.

În acest context, vă invităm la dezbaterea Lecțiile tranziției românești: manual de dezvoltare internațională, cu ocazia căreia Centrul GlobalFocus lansează oficial acest proiect. Evenimentul, care are loc la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, va prezenta experiența unor remarcabili practicieni români, urmărind să identifice condițiile optime de valorificare a potenţialului existent.
Ne-ar face o deosebită plăcere daca ați putea participa la discuție miercuri, 3 iunie, începând cu ora 10:00, în Amfiteatrul 2 (Sala 103), etajul 1, sediul SNSPA, Bd. Expoziției, nr. 30A.