Luni, 27 Iulie 2015 11:58

Cadre didactice și experți din SNSPA, în vizită academică în Republica Populară Chineză, Coreea de Sud si Japonia

O delegație de cadre didactice și experți din SNSPA a efectuat recent o serie de vizite în Republica Populară Chineză, Coreea de Sud si Japonia.

Prof. univ. dr. Vasile Secăreș, Rectorul fondator al SNSPA și președintele Comisiei pentru Asigurarea și Evaluarea Calității, însoțit de dr. Mihai Ghigiu, Secretarul General al Senatului SNSPA, au participat în luna martie la ”ASEM Rectors’ Conference” în Hangzhou, RPC, conferință internațională Asia-Europa care a pregătit Summitul Miniștrilor Educației. Vizita a beneficiat de sprijinul ambasadei României în RPC, E.S. domnul Doru Costea, Ambasadorul României în RPC oferind un dineu la care au participat membri ai corpului diplomatic.

Delegația SNSPA aa avut o întrevedere cu vicepreședintele ”Beijing University” Li Yansong, la care au participat și profesor Zhou Zhiren,  Director al Școlii de Guverrnare a Universității, profesor Kong Fanjun, alți membri ai comunității academic, precum și ambasadorul României. Au fost abordate teme legate de cooperarea instituțională dintre cele două universități. Delegația chineză a lansat invitația de a participa la Beijing Forum, eveniment internațional organizat de ”Beijing University” în cursul anului următor. Delegația romană a lansat invitația pentru o vizită de lucru care să pregătească o conferință internațională organizată de cele două universități și programme de studiu/cercetare comune pe una din temele: responsabilitatea puterilor majore în actualul context internațional sau inițiativa ”One Belt One Road”.

A avut loc de asemenea o întrevedere cu vicepreședintele ”China Institute of Contemporary International Relations”, prof.FENG Zhongping, în cadrul căreia s-a discutat despre cooperarea instituțională, rolul Chinei în actualul context strategic,  relaţiile Chinei cu UE, cu statele Asiei Centrale şi Rusia și despre perspectivele securităţii în vecinătatea României.

Membrii delegației române s-au întâlnit și cu conducerea ”China Institute of Int’l Studies” cu care au avut un schimb de opinii despre Cooperarea în Regiunea Extinsă a Mării Negre, rolul RPC la începutul secolului XXI și inițiativa „One Belt, One Road”.
În luna iunie a.c., prof. univ. dr. Vasile Secăreș și prof. univ. dr. gen.(r) Mihail Ionescu au efectuat o vizită în Coreea de Sud, organizată de ambasada Coreei de Sud în România, cu  participarea E.S. dlui Hyo-Sung Park, ambasadorul Coreei de Sud în România, cu sprijinul Ministerului de Externe și al ambasadei României la Seoul, prin E.S. dl ambasador Călin Fabian. În cursul acestei vizite au avut loc întâlniri cu E.S. Cho Tae-yul, Ministru Adjunct de Externe și  Chul-Min Park, Director General pentru Afaceri Europene, Ministerul de Externe în cadrul cărora s-a discutat despre perspectivele reunificării peninsulei Coreene și experiența României în procesul de tranziție democratică.

Membrii delegației române au susținut prezentări despre lecțiile învățate din procesul de tranziție democratică și actualul context internațional la ASAN Institute for Policy Studies, unde au fost întâmpinați de Vicepreședintele institutului, prof. dr. Choi Kang și la Korea National Diplomatic Academy, unde au fost întâmpinați de Directorul General, prof. dr. Bong-Geun Jun. La aceste prezentări au participat oficiali din instituțiile naționale și centre de cercetare.

Prof. univ. dr. Vasile Secăreș a efectuat o vizită în Japonia, organizată cu sprijinul Ministerului de Externe și al Ambasadei României în Japonia, unde a susținut prezentarea “Changing Strategic Environment and the Case of AIIB” la Japan Forum on International Relations în cadrul ”Diplomatic Roundtable”.   Prof. univ. dr. Vasile Secăreș a fost primit la Ministerul de Externe de dl. Shingo Yamagami, Director General Adjunct al Biroului de Politică Externă și ambasador pentru politică de securitate internațională.
De asemenea au avut loc întrevederi cu E.S. dl Viorel Isticioaia-Budura, ambasadorul delegației UE la Tokyo și E.S. dl Radu Șerban, ambasadorul României la Tokyo.

Au avut loc vizite de lucru la Japan Institute of International Affairs, afiliat MAE nipon, la care a participat ambasadorul Yoshiji Nogami, președintele institutului, precum și o serie de întrevederi cu  dl. Kazuhiko Bando, președintele Agenției Nipone de Asigurare a Exporturilor și Investițiilor, cu dl. Tadashi Maeda, director și membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Cooperare Internațională a Japoniei și cu dl. Soichi Yoshimura, vicepreședinte executiv al Organizației de Comerț exterior a Japoniei care au vizat cooperarea româno-niponă.


http://www.oir.pku.edu.cn/En/html/2015/NewsExpress_0401/259.html
http://www.mofa.go.kr/ENG/press/ministrynews/20150622/1_67547.jsp?menu=m_10_10

Ultima modificare Marți, 08 Septembrie 2015 11:42