Miercuri, 03 Februarie 2016 13:55

30 de ani de la publicarea cărţii Danubio, de Claudio Magris

Istoricul Adrian Niculescu, conferențiar la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a participat luni, 25 ianuarie 2016, la prima dezbatere publica prilejuita de implinirea a 30 de ani de la aparitia volumului ”Danubio”, al cunoscutului scriitor italian Claudio Magris, o carte care a marcat o epocă. Manifestarea, care s-a desfăsurat în prezenta autorului, a fost gazduita de Universita della Svizzera Italiana, din Lugano (Elveţia). Intilnirea s-a desfăsurat sub genericul „Europa, ieri şi azi, 30 de ani de la publicarea volumului Danubio”.

Zithromax è un antibiotico a largo spettro. Prima di assegnare farmaco paziente per determinare la sensibilità per i capelli che ha causato la malattia in questo paziente. dovrebbe essere sempre presa un'ora prima dei pasti o 2 ore dopo un pasto. Il farmaco viene assunto solo 1 volta al giorno.


 „Danubio” a fost distins, în anul apariţiei (1986), cu prestigiosul Premiu literar Bagutta, decernat la Milano, consacrîndu-l astfel, pe Magris, ca scriitor, astazi aflat pe lista scurta a nobel-izabililor. Datorită numeroaselor sale referiri la realitatile dramatice din Romania ceausista, Adrian Niculescu, aflat, pe atunci, în exil, profesor la Universitatea Catolica din Milano, a prezentat cartea, cu ample fragmente, la postul de Radio Europa Libera (al cărui corespondent era in Italia), în cursul a trei emisiuni (dec. 1986 - ian 1987) realizate împreună cu regretatul Virgil Ierunca, in cadrul cunoscutului său program intitulat Povestea Vorbei...
Ulterior,după Revoluţie, cartea a apărut și în Romania. Adrian Niculescu, care mai publicase fragmente din aceasta în paginile Romaniei Literare (1991), a tradus-o și ingrijit-o integral, la solicitarea Editurii Univers,sub titlul Danubius (1994), adaugindu-i însă – fapt cam neobisnuit - dar cu deplinul consimțămînt al autorului, și un capitol nou, zis ”capitolul post ultim”, denumit: ”Unde se termina cu adevarat Dunarea”... Acest șir de situații speciale explică invitația istoricului român, ce nu este traducator de profesie, la reuniunea de la Lugano...

„Claudio Magris a fost singurul autor de talie internaţională care a denunţat, în volumul său, dar și în articolele sale din Corriere della Sera, demolarea Bucureştiului de către Ceauşescu, în capitolul sugestiv intitulat ”Hiroshima”. De asemenea, el are meritul de a fi semnalat-o, printre primii, pe scriitoarea Herta Muller, pe atunci persecutată în România comunistă, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură -2009, împreună cu întreaga sa grupare literar-contestatară, Aktionsgruppe Banat ce, din anii 70, se manifesta la Casa de cultură Adam Muller Guttembrunn, din Timișoara (Helmut Frauendorf, Richard Wagner, William Totok, etc), precum și acela de a fi spus cu pregnanță adevărul despre atmosfera sufocanta, în contra-tendință chiar cu restul lumii comuniste din anii periplului sau dunărean, 1984-85 – în conferință, Magris amintea mereu despre excepția negativă românească – ce domnea în țara noastră ”tunsă chilug”, pentru a cita un celebru vers al lui Mircea Dinescu, poet pe care-l întîlnește și-l evocă, alături de Andrei Plesu și de alți disidenți..”, a subliniat, în cadrul dezbaterii, excelent mediatizată și parțial reprodusă de Corriere del Ticino, 26 ianuarie a.c., conf. dr. Adrian Niculescu. Tele-Ticino, canalul TV al grupului de presă al ziarului elvețian, a transmis integral dezbaterea, a doua din seria intilnirilor inițiate, în decembrie, de cotidian, la ideea proaspătului director, reputatul jurnalist Fabio Pontiggia.
Profesor de germanistică la Universitatea din Trieste, scriitorul Claudio Magris (n.1939) a fost şi senator în Parlamentul Italiei (1994 - 1996).

is the brand name of Xanax side effects in women, a prescription drug used to treat anxiety disorders. is prescribed for generalized anxiety disorder (GAD), anxiety Find patient medical information for oral on WebMD including its uses, side effects and safety, interactions, pictures, warnings and user ratings.Diazepam, first marketed as Valium, is a medication of the benzodiazepine family that typically produces a calming effect. It is commonly used to treat a range of Prescription Sedatives and Tranquilizers What are some examples? Quaaludes, Valium, Klonopin, 1 mg lorazepam See table below for a more complete listXanax adverse effects for treating. Xanax (generic name: ) is a fast-acting treatment for anxiety disorders, panic attacks and insomnia Xanax is a brand name for the drug, which belongs to a group of drugs called benzodiazepines. 1. Conferinţa a fost organizată de principalul ziar de limba italiană din Elvetia, Corriere del Ticino, la iniţiativa jurnalistului Andrea Colandrea (vechi prieten, din anii de exil, de dinainte de 1989, cu Adrian Niculescu, și care, încă de atunci, urmărea situaţia din România, el fiind unul dintre primii ziaristi occidentali sosiți in Romania, scurt timp după Revoluție) - ce a prezentat un episod inedit, petrecut în 1977, din istoria arestărilor lui Vaclav Havel - în colaborarea cu Societatea Dante Alighieri din Lugano. Intreaga dezbatere - ținută în fața unei săli arhipline, în prezența primarului și a numeroase alte autoritati și personalitati ale vieții publice și intelectuale din Cantonul Ticino - și introdusa de directorul Fabio Pontiggia, a fost moderată de Ferruccio De Bortoli,până foarte recent director al celui mai important cotidian italian, Corriere della Sera.

În imagine, de la stânga la dreapta, cei cinci vorbitori: Adrian Niculescu, Claudio Magris, Ferruccio De Bortoli, Fabio Pontiggia şi Andrea Colandrea.

Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 13:17