Comunitatea academică din SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu

Comunitatea academică din SNSPA își exprimă regretul pentru dispariția marelui antropolog, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, fost director al Departamentului de Sociologie, din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Vintilă Mihăilescu va rămâne unul dintre cei mai iubiți profesori universitari şi oameni de cultură din România. Un profesionist desăvârşit, care și-a dedicat întreaga carieră învățământului superior și a călăuzit în viaţa profesională generaţii de specialişti în domeniul antropologiei și sociologiei.

Personalitate marcantă a lumii academice şi culturale româneşti şi internaţionale, Vintilă Mihăilescu a susținut numeroase conferințe, a publicat cărți valoroase și a scris sute de articole pe teme actuale ale societății românești, oferind o analiză lucidă și necesară a realităților locale în context european.

Absolvent în 1974 al Facultăţii de Psihologie a Universității din Bucureşti, a obţinut în anul 1993 titlul de Doctor în Psihologie cu teza „Ungureni şi pămînteni. O analiză etnopsihologică”. Între anii 1979 -1990 a fost cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice din Bucureşti. În 1990 a înființat Societatea de Antropologie Culturală din România (SACR), pe care a condus-o în perioada 1994-2000. Între anii 2005- 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român. Din anul 1998 a fost colaborator permanent al revistei Dilema Veche.

În anul 2000, Vintilă Mihăilescu a înființat la Facultatea de Științe Politice (SNSPA) cel mai longeviv şi mai consecvent program de masterat în antropologie din România.

Vintilă Mihăilescu a fost profesor invitat la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Belgia, Italia, Elveţia, Austria, Germania, Bulgaria şi Ungaria.
Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (coord., 2002), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2007), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani (2010), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (2013). Povestea Maidanezului Leutu (2013), Fascinatia diferentei. Anii de ucenicie ai unui antropolog (2014).

În anul 2006 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler, iar în anul 2007, cu Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofiţer.

Este o grea pierdere pentru societatea românească. Vintilă Mihăilescu rămâne un adevărat model pentru toți românii care vor să schimbe lucrurile în bine în lumea în care trăim, un mentor de care am fi avut cu toții nevoie.

Suntem alături de familie în aceste momente grele și îi transmitem sincerele noastre condoleanțe!

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget