SNSPA condamnă cu fermitate discursul public de relativizare şi aruncare în derizoriu a Holocaustului

SNSPA condamnă declarația ministrului Petre Daea, în care o activitate din domeniul zootehnic este comparată cu crimele comise în timpul Holocaustului. Este o greșeală impardonabilă, o afirmație necugetată, care nu poate fi tratată ca o gafă obișnuită de exprimare.

Orice persoană publică – și cu atât mai mult un membru al Guvernului României – are datoria de a cunoaște și a înțelege semnificația unor evenimente abominabile din istoria umanității, de a respecta memoria milioanelor de oameni care au dispărut fără vină și de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu manifestări, precum antisemitismului şi rasismul, ce trebuie în permanență dezavuate.

Transmitem noilor generații valori cu privire la lumea civilizată, la modelul democratic pe care îl promovăm, în care momente cumplite ale istoriei nu își pot avea locul sub forma unor glume sau a unor exprimări frivole. Din acest motiv, nu putem ignora această declarație, pe care o condamnăm cu toată fermitatea.

Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată, care manifestă respect față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității. Niciun politician nu trebuie să își permită să relativizeze crimele trecutului, pentru că efectele unor astfel de gesturi pot fi greu de estimat.

În calitate de Școală de guvernare, SNSPA face apel la toți actorii spațiului public românesc să dea dovadă de (mai multă) responsabilitate și deferență față de trecut. Considerăm cultivarea memoriei Holocaustului ca parte fundamentală a educaţiei democratice.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter