SNSPA, membră a consorțiului CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale

Șapte universități de top din Franța, Germania, Ungaria, Italia, România și Suedia alcătuiesc CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale. Consorțiul creat de aceste universități din Europa are strategii pe termen lung și activități concrete comune, care vor fi în beneficiul studenților, al profesorilor și cu un puternic impact asupra publicului larg. CIVICA va fi prototipul universității de mâine, va genera soluții inovatoare pentru cele mai presante provocări ale lumii, inspirate de științele sociale și va promova valorile civice europene.

Universitatea Bocconi (Italia), Universitatea Central Europeană (Ungaria), Institutul European Universitar (Organizație europeană interguvernamentală), Hertie School of Governance (Germania), Școala Națională de Studii Politice și Administrative (România), Sciences Po (Franța) și Școala de Economie din Stockholm (Suedia) s-au aliat sub numele „CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale”, pentru a deveni una dintre universitățile-pilot europene în prima rundă a aplicațiilor pentru Erasmus+ în februarie 2019.
Într-o declarație comună a misiunii pe termen lung, cei șapte președinți/rectori recunosc rolul special al științelor sociale în generarea de soluții pentru cele mai presante provocări ale lumii. CIVICA reliefează ambiția acestor instituții de învățământ superior de a-și asuma responsabilitatea lor civică în calitate de europeni față de generațiile viitoare și față de rolul Europei în lume:

„În calitate de universități europene cu cele mai bune rezultate în domeniul științelor sociale, suntem unite într-o misiune unică: să educăm viitoarea generație de profesioniști implicați în toate sectoarele societății, ale căror minți sunt concentrate pe soluționarea celor mai presante probleme ale lumii și care sunt conduse de valori ale democrației, respectului și implicării civice”.

CIVICA își propune să unească cele șapte universități de top în științele sociale, umaniste, în managementul afacerilor și politici publice, pentru a forma un campus interuniversitar european, care va uni predarea cu învățarea, cercetarea cu inovația și societatea în ansamblul său, dincolo de granițele culturale, lingvistice și naționale. Această rețea de universități va conecta 38.000 de studenți, 7.000 de cadre didactice și 3.000 de angajați din personalul administrativ. Din CIVICA va face parte și London School of Economics, în calitate de partener asociat la multe nivele.

Fiind capabili să valorifice zeci de ani de parteneriate de succes, cei șapte parteneri au o capacitate unică de a se angaja în scopuri strategice comune pe termen lung, precum și să treacă la acțiune concretă, imediată, la toate nivelurile instituțiilor acestora. Proiectul CIVICA cuprinde:
• Construirea spațiilor și sistemelor fizice și digitale care să susțină un Campus european interconectat pentru învățare, pentru producerea și aplicarea cunoștințelor;
• La nivel de Licență, un multi-campus, o experiență educațională interdisciplină la nivel de licență, ce se concentrează în special pe angajament civic;
• La nivel de Masterat, un curs integrat în campusul principal ce implică sute de studenți în muncă de echipă în toată Europa și zeci de membri ai facultății care să răspundă la provocările europene și globale contemporane. Laboratoare de politici comune, incubatoare și proiecte finale și cursuri de programare cu același obiectiv de a reuni educația, cercetarea și inovarea, contribuind, totodată, la crearea identității europene.
• La nivel de Doctorat, apariția unui spațiu european integrat pentru Cercetătorii Europeni Debutanți în Științele Sociale și Umaniste, bazat pe un centru transeuropean pentru îndrumare și supraveghere.
• În vederea recunoașterii rolului deosebit pe care științele sociale trebuie să îl joace în soluționarea problemelor globale, vor fi create patru echipe dedicate domeniului cunoașterii din multi-campus, pentru a conduce activitatea lor comună, orientată către atingerea rezultatelor și a fluxului la cele trei niveluri ale campusului european: Provocări pentru Democrația secolului XXI; Societăți în Tranziție și Crize Globale; Europa Revizuită; și Tehnologii Bazate pe Date pentru Științele Sociale.
• CIVICA va fi un agent activ la nivelul societății europene. Acțiunile transeuropene pentru angajament civic și incluziune vor implica Universitatea în toate Tururile Europei, în promovarea accesului la învățământul superior pentru toți și în inițiativa învățământului deschis pentru refugiați și solicitanți de azil.

Printr-o planificare coordonată strategic, prin guvernare transformațională și activități integrate, incluzând mobilitate încorporată la toate nivelurile, programe de studiu comune și flexibile, o abordare interconectată în vederea pregătirii studenților pentru carierele lor, prin angajamentul civic și informarea activă a societății, CIVICA va contribui la competitivitatea internațională a partenerilor alianței și a Spațiului European al Învățământului Superior și va genera soluții pentru provocările persistente europene și mondiale. CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale se formează cu siguranță într-un moment crucial în istoria Europei; va avea un impact puternic asupra viitorului Europei și asupra sectorului de învățământ superior la nivel global.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget