Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la reuniunea anuală a președinților și rectorilor universităților care formează consorțiul universitar european CIVICA

Luni, 24 iunie 2024, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la reuniunea anuală a președinților și rectorilor universităților care formează CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, un eveniment de referință pentru Alianță, în cadrul căruia au fost abordate, cu precădere, subiecte privind viitorul CIVICA și prioritățile sale strategice.

 

Evenimentul, organizat anul acesta de Universitatea IE din Madrid, a marcat cinci ani de la momentul în care Comisia Europeană a anunţat că această alianță universitară europeană a fost selectată şi va primi finanțare pentru a crea o universitate-pilot europeană.

 

„CIVICA este un proiect unic. Suntem mândri că această alianța a cunoscut o dezvoltare semnificativă în cursul celor 5 ani de la înființare. Colaborarea europeană este esențială pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai bun pentru universitățile europene. CIVICA joacă un rol esențial în promovarea excelenței în învățământul superior și în dezvoltarea unei comunități academice europene puternice. Sunt convins că, prin colaborare strânsă, vom reuși să consolidăm și mai mult poziția alianței ca lider european în domeniul științelor sociale”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

 

Apartenența SNSPA la consorțiul educațional CIVICA creează pentru studenții români mai multe oportunități de interacțiune și colaborare cu colegi din întreaga Europă. Studenții SNSPA pot, prin CIVICA, să beneficieze de experiențe europene de predare și cercetare, să urmeze cursuri cu certificare europeană (CIVICA) și să se bucure de toate facilitățile unui campus inter-universitar european.

 

Întâlnirea de la Madrid a avut rolul de a consolida colaborările din cadrul CIVICA, în special în domeniul cercetării, și de a împărtăși bunele practici, cu scopul de a spori vizibilitatea și impactul alianței în cadrul Inițiativei Universităților Europene. Discuțiile s-au axat pe impactul contextului geopolitic actual asupra învățământului superior european. Rectorii au subliniat importanța menținerii unui mediu academic deschis și incluziv, care să promoveze valorile democratice și libertatea de exprimare. De asemenea, au fost abordate provocările și oportunitățile generate de noile tehnologii, precum inteligența artificială, și modul în care acestea pot fi integrate în mod eficient în procesul educațional.

 

Alături de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, la reuniune au participat: Francesco Billari, rectorul Bocconi University, Patrizia Nanz, președinta European University Institute – EUI, Piotr Wachowiak, rector al SGH Warsaw School of Economics, Lars Strannegård, președinte al Stockholm School of Economics, Larry Kramer, președinte The London School of Economics, Sergei Guriev, prorector Sciences Po, Jeremy Perelman, vicepreședinte Sciences Po și coordinator CIVICA, prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector SNSPA, Carsten Schneider, prorector al Central European University, Sébastien Huber, coordonatorul Direcției de Strategii și Dezvoltare din cadrul European University Institute – EUI, Aurelien Krejbich, CIVICA Executive director, și Candice Georges, CIVICA Project Manager.

 

Amintim că în anul 2019, Comisia Europeană a selectat CIVICA să facă parte din Exercițiul Pilot al Inițiativei “Universități europene”, exercițiu încheiat cu succes în anul 2022. Pe 27 iulie 2022, Comisia Europeană a anunţat că CIVICA a fost selectată şi va primi până la 14,4 milioane de Euro sprijin financiar, pentru continuarea activității. Astăzi, alianța CIVICA reprezintă un reper în educația universitară și post-universitară dedicată științelor sociale și vorbește în numele a 72.000 de studenți și 13.000 de cadre didactice.

 

CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale reunește, în prezent, zece instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale, umaniste, în managementul afacerilor și politicilor publice: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Austria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), SNSPA (România), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget