SNSPA derulează în perioada aprilie – noiembrie 2024 proiectul „Succes@SNSPA: Servicii suport cercetare la nivel instituțional în acces deschis”, prin care se implementează, alături de hub-ul agregator de resurse științifice și instrumente suport cercetare pentru întreaga comunitate academică a universității, depozitul instituțional SNSPA Digital Repository. Acesta este un reper important în strategia instituțională de acces deschis la rezultatele cercetării efectuate în cadrul universității.
Pentru realizarea depozitului au fost parcurse până în prezent următoarele etape: descărcarea aplicației Dspace 7 ce oferă suportul tehnic al depozitului, personalizarea interfeței de lucru a aplicației, configurarea structurii depozitului instituțional, astfel încât cele cinci structuri academice ale SNSPA să fie reprezentate pe domeniile lor de cercetare, definirea schemei de metadate în conformitate cu standardul Dublin Core pentru a asigura compatibilitatea cu cerințele de indexare internaționale. De asemenea, echipa de experți asistenți ce contribuie la gestiunea conținutului depozitului a participat la un stagiu de formare având ca tematică depozitele digitale și catalogarea de metadate, efectuând teste de încărcare a documentelor științifice.
În cadrul proiectului Succes@SNSPA, publicațiile elaborate de cadrele didactice sunt în curs de centralizare de către experții delegați ai fiecărei structuri academice, fiind ulterior catalogate de către experții asistenți din proiect. Pe lângă lucrările de cercetare existente a fost selectată o serie de monografii, în acces deschis, relevante pentru domeniile și subdomeniile conexe domeniilor primare ale SNSPA, publicate în ultimii cinci ani. Conținutul acestor colecții vine să completeze disciplinele studiate în cadrul universității, asigurând o bază consistentă de cunoștințe inter și transdisciplinare.
Demersurile de implementare și dezvoltare a SNSPA Digital Repository și a SNSPA Research Hub (platforma din care va putea fi accesat inclusiv depozitul digital) sunt parte din efortul universității de creștere a vizibilității producției științifice instituționale, precum și de suport și promovare a cercetării la nivel național și internațional.
În perioada următoare va continua procesul de colectare, catalogare și indexare a lucrărilor elaborate în cadrul comunității academice a SNSPA. Apoi, după testarea și evaluarea suplimentară a conținutului depozitului digital, acesta va fi lansat în domeniul public, urmând a fi accesibil în mod liber până la finalul anului 2024.