Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a organizat între 11-12 noiembrie 2016, la Cercul Militar Național, Bucharest Security Conference, un forum de discuții despre cele mai importante subiecte de pe agenda de securitate de astăzi.
Organizat de către NATO Partnership Studies Center din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) și sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale și Cartierul General al NATO, evenimentul și-a propus să stabilească o platformă anuală pentru analiza și dezbaterea mediului de securitate Euro-Atlantic, acordând o atenție sporită Europei Centrale și de Est și zonei Mării Negre.
Conferința a reunit înalți oficiali de la cartierul general al NATO și din țările de pe frontiera Euro-Atlantică, reprezentanți din mediul academic și experți care au impulsionat gândirea strategică privind implementarea deciziilor luate în cadrul Summit-ului de la Varșovia și care au dezbătut impactul noului concept strategic, viitorul parteneriatelor NATO, cu precădere impulsul dat relațiilor NATO-UE, evidențiind rolul României ca factor de stabilitate în regiune.
La conferinţă au participat: Sorin Ducaru, Assistant Secretary General, NATO; Locotenent General Jan Broeks, Director-General NATO’s International Military Staff; Harlan Ullman, Consilier, Atlantic Council, SUA; Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor Externe, România; Ioan Mircea Pașcu, Vice-Președinte al Parlamentului European, fost Ministru al Apărării, România.
Printre cele mai importante declarații ale invitaților amintiți se regăsesc următoarele:
• Ioan Mircea PAȘCU: “Riscurile de securitate pentru Europa și România coincid. Sunt aceleaşi probleme mari, cum este situaţia din estul continentului, cu Ucraina. După aceea avem problemele din sud – refugiaţii, terorismul. Lucrurile care afectează Uniunea Europeană şi NATO sunt valabile şi pentru noi, cu precizarea că noi suntem în prima linie, aceasta este chestiunea pe care trebuie să o subliniem. Şi această conferinţă are ca menire conştientizarea faptului că aparţinem unui flanc şi că avem nişte lucruri în comun cu partenerii euroatlantici.”
• Sorin DUCARU: “În urma Summit-ului de la Varșovia, NATO a adoptat o abordare defensivă, proporționată și transparentă, menită să descurajeze agresiunea, să prevină conflictele, iar nu să le provoace; de fapt, cu asta s-a ocupat NATO în cei 60 de ani de existență. Nu căutăm o confruntare sau o nouă cursă a înarmărilor, însă avem obligația de a ne proteja aliații.”
• Jan BROEKS: “Militarizarea agresivă a Ucrainei de către Rusia a indicat încercarea acesteia din urmă de a deveni puterea militară centrală în regiune – trebuie să fim atenți să nu tratăm aceste provocări militare drept cazuri izolate. Pentru Rusia, Marea Neagră rămâne o zonă critică din punct de vedere geostrategic pentru că este un coridor economic vital. Pe acolo trec 30% din exporturile maritime. Eforturile Rusiei de a securiza şi militariza peninsula Crimeea, transformând-o într-o fortăreață, îi dă posibilitatea de a domina tot mediul maritim. Cine domină zona maritimă, le domină pe toate celelalte.”
• Harlan ULLMAN: “Dacă îţi e frică de domnul Putin, eu aş fi foarte îngrijorat de domnul Trump. Daţi-mi voie să vă spun ce o să se întâmple în iunie sau iulie. Congresul Statelor Unite îşi va da seama că din cele patru batalioane mobilizate în Europa, niciunul nu e din Europa, din Europa continentală. Gândiţi-vă cum o să sune asta în Congres. Dacă europenii vor tine capul în nisip, vă rog să mă credeţi că ne va face rău nouă şi Europei. Europa trebuie să convingă Statele Unite de importanța pe care o are.”
• Lazăr COMĂNESCU: „România va continua să fie un actor ferm și hotărât în promovarea consolidării relațiilor transatlantice și a capabilităților din domeniul apărării, contracararea amenințărilor și promovarea stabilității. Acesta este motivul din spatele organizării acestei întâlniri la București. România are o expertiză solidă în regiune, în Europa de Sud și de Sud-Est, care este foarte importantă în cadrul NATO în condițiile discuției despre securitatea din zona Mării Negre”.
• Vasile SECĂREȘ: „Conferința a fost un succes. Avem deja o bază serioasă, idei bune, propuneri importante, pentru un raport de substanță către miniștrii de externe din Europa Centrală și de Est. Aș spune însă că este extrem de important ca acest raport să vorbească de problemele reale, grele cu care ne confruntăm pe frontiera Euro-Atlantică. Avem nevoie de o bună caracterizare a mediului strategic și de securitate din Est. Ce s-a schimbat? Cu ce amenințări noi ne confruntăm? Trebuie să definim în termeni concreți Zona Lărgită a Mării Negre. Asta înseamnă să privim cu ochii deschiși caracteristicile acestei regiuni. Cu bune și cu rele. Mai departe, avem nevoie de înțelegerea situației militare de pe frontieră. Războiul din Ucraina a fost terenul pe care au fost experimentate noi abordări, noi tactici și noi arme. Nu vedem că suntem martorii unei noi și diferite Revolution in Military Affairs? Care acum vine din Est. Suntem pregătiți pentru asta? În iulie 2014, după un baraj masiv cu rachete și artilerie grea, care a durat doar 3 minute, două batalioane ale armatei ucrainene nu mai existau. Nu știm asta? Nu știm că tancurile grele, diferite de cele de altădată, sunt “back in business” iar ucrainenii nu au putut să le lovească? Păreau protejate de un “magic shield”. Suntem pregătiți pentru noile arme experimentate cu acest prilej? Avem câteva propuneri bune și aș menționa aici ideea lui Harlan Ullman în legătură cu “porcupine defence”. Mai departe: trebuie să dăm o definiție concretă războiului hibrid cu care suntem confruntați pe toată frontiera Euro-Atlantică. Inclusiv în România. Agentura rusă înflorește ca boabele de popcorn. Nu vedem manifestările de subversiune, de atac la instituții centrale, de manipulare, de infiltrare la nivel politic? Asta ar trebui să ne preocupe și pe noi și pe polonezi sau pe baltici. Avem multe idei bune în legătură cu abordări ale cyber-space-ului”.
Partenerii acestui eveniment au fost: Unicredit Bank, CEC Bank, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Piraeus Bank, Institutul Bancar Român. Partenerii media sunt: Adevărul, Agerpres, Caleaeuropeană.ro, Digi24, Defence Matters, EuroPunkt, RFI.
Detalii suplimentare despre eveniment puteți găsi pe pagina de Facebook a BSC.