*Conform Codului universitar al drepturilor şi obligaţiilor studentelor şi studenţilor din SNSPA.
Studenţii/studentele aleşi prin metode democratice, membri sau nu ai unei organizaţii studenţeşti, sunt reprezentanţi legitimi ai intereselor studenţilor şi studentelor din cadrul SNSPA şi reprezintă întreaga comunitate studenţească în funcţie de structura academică în cadrul căreia au calitatea de reprezentanţi sau reprezentante, indiferent de bazinul electoral care i-a ales sau structura academică (facultate sau departament), anul, ciclul sau forma de învăţământ de care aparţin.
Studenţii/studentele sunt reprezentaţi/reprezentate în structurile consultative, decizionale şi executive din cadrul SNSPA, potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi Cartei SNSPA.
Studenţii/studentele participă la luarea deciziilor din cadrul SNSPA în temeiul următoarelor drepturi:
Consiliul Studenţesc SNSPA este format din toţi studenţii reprezentanţi şi toate studentele reprezentante în Senatul SNSPA şi în Consiliile structurilor academice din cadrul SNSPA.
La lucrările Consiliului Studenţesc SNSPA vor participa şi alţi studenţi aleşi reprezentanţi sau studente alese reprezentante în comisiile de specialitate ale SNSPA sau ale Senatului SNSPA. Aceştia sau acestea vor avea statut de invitat, fără drept de vot.
Consiliul Studenţesc îşi desfăşoară lucrările şi adoptă decizii în baza propriului regulament de funcţionare.
Dreptul de a alege studenţii reprezentanţi/studentele reprezentante sau de a fi ales student reprezentant/studentă reprezentantă aparţine tuturor studenţilor şi tuturor studentelor care urmează cursurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, indiferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experienţă precedentă sau alt criteriu care nu este inclus în prezentul Cod.
Sunt consideraţi incompatibili să candideze pentru statutul de student reprezentant sau studentă reprezentantă:
Cadrele didactice sau personalul administrativ al SNSPA nu au voie să intervină în procedurile de alegere a studenţilor reprezentanţi/studentelor reprezentante, indiferent de nivelul de reprezentare. Intervenţiile se sancţionează conform prevederilor art. 312 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Reprezentanţii/reprezentantele studenţilor şi ale studentelor în consiliile structurilor academice şi în Senatul SNSPA sunt aleşi prin votul direct, secret şi universal al tuturor studenţilor şi studentelor de la nivelul structurii, respectiv al universităţii. Organizaţiile studenţeşti legal constituite la nivel structurilor academice sau la nivelul SNSPA pot delega reprezentanţi sau reprezentante de drept în aceste structuri.
Procesul de desemnare a studenţilor/studentelor în orice alte structuri consultative, deliberative şi executive decât cele prevăzute de Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează în baza autonomiei universitare şi se stabileşte de către studenţi.
Alegerile pentru studenţii reprezentanţi/studentele reprezentante sunt reglementate prin Regulamentul de alegere a reprezentanţilor şi reprezentantelor studenţilor şi studentelor în structurile de conducere ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
Regulamentul de alegere a reprezentanţilor/reprezentantelor studenţilor şi studentelor în structurile de conducere ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative este elaborat de către Consiliul Studenţesc SNSPA. În elaborarea regulamentului este obligatorie consultarea comunităţii studenţeşti.
SNSPA acordă sprijin material şi logistic în organizarea alegerilor studenţilor reprezentanţi/studentelor reprezentante.
Fiecare student reprezentant/studentă reprezentantă este obligat(a) ca la finalul mandatului să redacteze şi să facă public un raport de activitate pentru perioada în care a deţinut poziţia de reprezentant/reprezentantă al/a studenţilor şi studentelor.
Studenţii reprezentanţi/studentele reprezentante au următoarele obligaţii:
Studenţii reprezentanţi/studentele reprezentante au următoarele drepturi:
*Conform Codului universitar al drepturilor şi obligaţiilor studentelor şi studenţilor din SNSPA
Studenţii/studentele se pot asocia în structuri sau organizaţii studenţeşti potrivit prevederilor art.203 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Organizaţiile studenţeşti legal constituite au drept de acces în spaţiile universitare pentru a organiza proiecte pentru studenţi/studente sau pentru a derula activităţile interne, în afara orelor de curs şi a altor activităţi prestabilite.
SNSPA va depune toate eforturile pentru a asigura respectarea acestui drept.
SNSPA cooperează cu organizaţiile studenţeşti legal constituite şi se consultă cu acestea pentru aspectele privind dezvoltarea învăţământului superior.
Organizaţiile studenţeşti pot avea reprezentanţi/reprezentante în structurile de conducere ale SNSPA în următoarele condiţii:
Orice alte criterii impuse prin Regulamentul de alegere a reprezentanţilor şi reprezentantelor studenţilor şi studentelor în structurile de conducere ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
Persoana desemnată să reprezinte asociaţia trebuie să aibă statut de student sau studentă al/a SNSPA. În momentul pierderii acestui statut mandatul încetează de drept.
O organizaţie studenţească nu poate desemna reprezentanţi sau reprezentante în consiliul unei structuri academice decât dacă minim o treime din membrii săi sunt studenţi/studente ai facultăţii respective.
*Conform Codului universitar al drepturilor şi obligaţiilor studentelor şi studenţilor din SNSPA. Drepturile şi obligaţiile studentului-doctorand/studentei-doctorande sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 618/2011 pentru aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat.
În perioada şcolarizării studenţii şi studentele au următoarele drepturi: