Marți, 5 noiembrie 2024, a avut loc evenimentul de lansare a volumului In honorem prof. univ. dr. Liviu Rotman – “Ape adânci. Studii iudaice și israeliene: cercetare, construcție, moștenire”.
La lansare au luat cuvântul decanul Facultății de Științe Politice (SNSPA), conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, alături de cadre didactice universitare și cercetători de la Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Academia Română, Universitatea din Tel Aviv.
Volumul, editat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, conf. univ. dr. Ana Bărbulescu și asist. Gabriela Myers și publicat de editura Universității din București, este împărțit în trei secțiuni, care reprezintă domeniile de studiu asupra cărora și-a pus amprenta activitatea academică a profesorului Rotman. Mai exact, studii iudaice, studii despre Holocaust și studii israeliene. Contribuțiile din volum sunt semnate de specialiști – cercetători și cadre universitare, foști studenți și doctoranzi, actuali colegi.
Liviu Rotman este profesor la Facultatea de Științe Politice, SNSPA (2005-prezent) și Director fondator al Centrului de Studii Israeliene „Theodor Herzl”, SNSPA (2012-prezent). Prof. Rotman este, de asemenea, coordonator al proiectului „Evreii din România” la Centrul de Studii pentru Diaspora, Universitatea din Tel Aviv (din 1990 până în prezent), membru al Consiliului științific al Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (2004-prezent).
În plus, este co-director fondator al Centrului de Studii Evreiești din cadrul Universității din București, Facultatea de Litere (1997-2007), Profesor invitat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1999-2005).
Liviu Rotman este doctor în istorie la Universitatea din București (1983). A fost distins cu „Meritul pentru educație, în grad de ofițer” (2009).
Printre cărțile și articolele sale se numără Dynamics of a self-governing structure. Comunitatea evreiască din România, Hasefer, București, 2017; Jews in Communist Romania in Panorama of Communism in Romania (ed. Liliana Corobca), Polirom, Iasi, 2020, pp. 441-473; Naţionalismul în România comunistă. Drumul lung către radicalizare și expansiune orizontală în România de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare’ Iiccmer Yearbook 1919-1920, (ed. Dalia Batory, Stefan Bosomitu, Cosmin Budeanca) pp. 353-382; Emanciparea evreiască și sistemul școlar într-o regiune de frontieră în educația evreiască din sud-estul Europei (ed. Dina Moustani, ) University Tessali Press, 2021.