Noua dinamică de securitate din spațiul Euro-Atlantic – formate de cooperare pentru provocări emergente/ Facing the New Security Dynamic – Cooperation Patterns for Emerging Challenges.
Evoluția mediului de securitate în care evoluează țările de pe frontiera Euro-Atlantică aduce noi riscuri și amenințări care fac din ce în ce mai necesare eforturile de cooperare între aliați, nu doar în plan militar și economic sau în legătură cu ceea ce se întâmplă în ”cyberspace”, ci și în ceea ce privește schimbările care se referă la mediul politic și social actual. Raportul privind securitatea publicat in preajma Munich Security Conference 2017 atrăgea atenția asupra faptului că lumea în care trăim pare să fie o lume ”post-truth, post-West, post-order”, care pare să schimbe modul în care se desfășoară marile crize de securitate și de asemenea, condițiile în care le înfruntăm acum. Aceste imperative de securitate implică și o mai bună coordonare și integrare a modului de a înțelege lucrurile, a cunoștințelor și capabilităților de care dispun aliații.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va organiza, între 28-30 septembrie 2017, cea de–a doua ediție a Bucharest Security Conference, o platformă de analiză și dezbateri pe teme de securitate recurente sau emergente. Evenimentul va avea loc la Hotelul Sheraton din București.
Evenimentul este organizat de către NATO Partnership Studies Center din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), cu sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Apărării Naționale și a Cartierului General al NATO. Cuprinzând mai multe sesiuni de analiză și dezbatere cu privire la mediul de securitate Euro-Atlantic, evenimentul se va concentra cu precădere asupra Europei Centrale și de Est și regiunii Mării Negre – de pildă prin discutarea implicațiilor de cooperare și securitate aduse de noi formate apărute pe frontiera Euro-Atlantică, cum ar fi Formatul București (B9) și Inițiativa celor Trei Mări (3SI).
Conferința va reuni și anul acesta înalți oficiali de la Cartierul General al NATO, reprezentanți ai Uniunii Europene, oficiali din ministerele de apărare și externe din regiune, diplomați de carieră, dar și reprezentanți ai mediului academic. Decidenți importanți și experți din țările situate la frontiera spațiului Euro-Atlantic vor dezbate cele mai stringente probleme de securitate, noul concept strategic conturat în cadrul Summitului de la Varșovia și implicațiile unor decizii luate în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles și al Summitului UE.
Una dintre noutățile aduse de ediția din acest an o reprezintă Ceremonia de înmânare a unor diplome de excelență care va deschide Conferința, în data de 28 septembrie, eveniment organizat sub auspiciile Casei Regale a României. Diplomele vor fi acordate unor personalități care au adus contribuții importante la dezbaterea și deciziile privind evoluția mediului de securitate din regiune.
Temele puse în dezbatere în cadrul panelurilor din acest an se referă la Construirea Rezilienței la Frontiera Euro-Atlantică și Proiectarea Stabilității în Vecinătatea Estică, Apărare și Descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră, un Forum dedicat Industriei de Apărare, Război Cibernetic și Propagandă, Evoluții de Securitate din Vecinătatea Estică, Implicațiile Inițiativei celor Trei Mări, Rolul UE în Noua Structură Internaționale de Securitate și Parteneriatul UE-NATO, Securitatea Energetică, Provocările de securitate din Balcanii de Vest.
Printre cei care au confirmat deja prezența îi amintim pe Ioan-Mircea Pașcu (Vice-președinte, Parlamentul European), Sorin Ducaru (Assistant Secretary General, NATO), Christopher Layne (Professor, University of Southern California), Excelența Sa Prințul Radu, Teodor Meleșcanu (Ministrul Afacerilor Externe), Mugur Isărescu (Guvernatorul Băncii Naționale).
Vă rugăm să confirmaţi participarea la eveniment, completând acest formular.
Pentru informații suplimentare şi pentru a accesa agenda completă a conferinței, consultaţi website-ul conferinței: www.securityconference.ro.
Ne găsiţi şi pe :
Pagina de Facebook: Bucharest Security Conference
Pagina de Twitter: bucharestsecconf