O echipă de cercetători și experți, formată din reprezentanți ai universităților europene din CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, alături de instituții de învățământ superior din Ucraina, implementează un proiect finanțat prin Programul „Widening” al Institutului Universitar European (EUI), vizând consolidarea rolului rețelelor academice în promovarea integrării europene. La implementarea proiectului, coordonat de dr. Marina Cino Pagliarello, lector în cadrul Universității din Essex, va participa și o echipă formată din cadre didactice ale Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), respectiv prof. univ. dr. Mihai Ovidiu Cercel, conf. univ. dr. Ana Maria Costea și lect. univ. dr. Ioana Roxana Melenciu-Ioan.
Proiectul își propune să creeze un cadru de cooperare sustenabil între universitățile din spațiul comunitar și cele din Ucraina. Astfel, acesta va demonstra cum alianțele universitare pot consolida reziliența, promova diplomația informală și contribui la intensificarea mobilității și dialogului intercultural. În final, toate acestea vor contribui la dezvoltarea unor soluții pe termen lung pentru integrarea universităților ucrainene în Spațiul European al Învățământului Superior.
În martie 2022, CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, din care face parte și SNSPA, și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina în fața agresiunii militare ruse, condamnând ferm acest act și susținând acordarea de asistență umanitară. În semn de solidaritate, în anul 2023, a fost lansată inițiativa „CIVICA for Ukraine”/ „CIVICA pentru Ucraina” – care, în primul an de implementare, a oferit suport esențial studenților, cadrelor didactice și universităților ucrainene afectate de război. În aprilie 2024, având în vedere succesul inițiative din 2023, o a doua etapă de implementare (pentru perioada 2024-2026) a fost aprobată în unanimitate de către Comitetul de Coordonare CIVICA. În această nouă fază este vizată introducerea de parteneriate bilaterale între universități din alianța CIVICA și instituții academice ucrainene. Astfel, implementare proiectului va reuși să contribuie la inițiativa „CIVICA pentru Ucraina”, aliniindu-se misiunii CIVICA de a susține dialogul, diplomația informală și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, răspunzând nevoilor educaționale și umanitare generate de criza din Ucraina.
CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale reunește, în prezent, zece instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale, umaniste, în managementul afacerilor și politicilor publice: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Ungaria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), SNSPA (România), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie)