Cea de-a XVII-a conferinţă anuală a Centrului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al SNSPA

Vineri, 18 octombrie 2024, a avut loc cea de-a XVII-a Conferință anuală a Centrului de Drept Public și Științe Administrative din SNSPA, cu temaŞtiinţele administrative şi provocările pieţei muncii”.

 

În epoca noilor tehnologii, educația asigurată prin sistemul de învățământ atinge dimensiuni de maximă relevanță, dobândind un rol strategic în pregătirea societății viitorului. Transformările pe care comunitățile naționale și locale le vor cunoaște vor solicita intens atât sistemul politic și administrația publică, care trebuie să realizeze un cadru formal și eficace, capabil de armonizarea intereselor tuturor actorilor din societate, prevenind dezechilibrele și oferind perspective solide de dezvoltare intelectuală și materială, cât și educația, care va fi chemată să formeze noii profesioniști, adaptați la noua societate.

 

Dinamica vieții sociale, evoluțiile tehnologice, nevoia de profesionalism și corectitudine etică, disciplina normativă și loialitatea instituțională reprezintă provocări pe care școala viitorului trebuie să le ia în seamă.

Administrația statului și a colectivităților locale reprezintă principalul beneficiar al competențelor asigurate de către universități, prin programele din domeniul științelor administrative. La rândul lor, și aceste programe academice trebuie să se adapteze la noile cadre de funcționare ale instituțiilor publice și private.

Cercetarea științifică a fenomenelor administrației are o veche tradiție în școala românească, în prezent aflându-ne în pragul aniversării unui secol de la înființarea Institutului de Științe Administrative al României de către prof. Paul Negulescu.

 

Marile transformări pe care noile tehnologii le aduc societății schimbă, în mare măsură, întregul concept de muncă, iar universitățile și cercetarea științifică a administrației publice trebuie să asigure un ghid pentru viitoarele profesii, precum și pentru adaptarea instituțiilor la noua societate.

În această perspectivă, conferința „Ştiinţele administrative şi provocările pieţei muncii” a permis cercetătorilor, doctrinarilor și practicienilor participanți dezbaterea problemelor care stau în fața unui domeniu de specializare aflat în strânsă dependență de procesele de guvernare – științele administrative

 

Programul conferinței a fost structurat potrivit următoarelor secțiuni:

  • Secțiunea 1: Programe academice și accesul în funcția publică. Perspective normative si doctrinare;
  • Secțiunea 2: Practica administrativă. Competențe necesare în epoca noilor tehnologii.

 

În cadrul Conferinței s-a desfășurat și workshop-ul “Competențe adaptate și parteneriate pentru oportunități profesionale”.

 

Lucrările conferinței, desfășurate în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0150 – SNSPA#EXPERT – Competențe adaptate și parteneriate instituționale pentru oportunități profesionale sustenabile urmează a fi publicate în volum la o editură cu prestigiu recunoscut în domeniul științelor sociale.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget