Durata proiectului: octombrie 2024 – septembrie 2028
Bugetul proiectului: 2.000.000 EUR
Sursa de finanțare: Volkswagen Stiftung
Consorțiu: Leeds Beckett University, Goethe Universität Frankfurt am Main, Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, Karl Landsteiner Privatuniversität für Gesundheitwissenschaften, University of Stirling
Descrierea proiectului: Proiectul utilizează o abordare etnografică și colaborativă pentru a explora modul în care diferite generații își descriu trecutul, prezentul și viitorul în comunități cu risc de abandon și depopulare din Europa, dar și modul în care diferite generații au în vedere reînnoirea unor astfel de comunități în fața schimbărilor post-industriale, climatice și demografice. WasteLandFutures este organizat în șapte pachete de lucru (WP), bazate pe cercetări empirice în patru comunități și o strategie comparativă, transnațională pentru sinteza rezultatelor.
Obiectivul general al proiectului: Scopul proiectului este de a cerceta transformările relațiilor intergeneraționale în comunități cu risc de abandon și depopulare din Europa, pentru a dezvolta narațiuni intergeneraționale, orientate spre viitor, care să permită vizibilitatea celor care sunt de obicei excluși din proiecțiile legate de viitorul comunității. Intenția proiectului este de a transforma formele de înțelegere ale probleme comunitare punctuale, prin includerea relațiilor intergeneraționale și aspectelor legate de schimbările demografice, pentru a crea narațiuni legate de viitor. Proiectul are in vedere și perspectivă ecologică a comunităților analizate, cu accentpe capitalul uman și relațiile intergeneraționale. Această abordare este reflectată în fundamentul teoretic și metodologic al proiectului, care evidențiază modul în care se desfășoară procesele intergeneraționale și cum se construiesc și deconstruiesc viziuni comune despre trecutul, prezentul și viitorul comunității.
Cercetări etnografice în: Eisenerz (Austria), Saarland (Germania), Sfântu Gheorghe și Caraorman (România), South Lanarkshire și Glasgow’s East End (Scoția).
Cercetători din partea SNSPA: Prof. Dr. Loredana IVAN (Facultatea de Comunicare și Relații Publice), Lect. Dr. Andrei MIHAIL (Facultatea de Științe Politice)
Website: wastelandfutures.com