Joi, 7 martie 2019, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează conferința “European Citizenship beyond Brexit”. Evenimentul se desfăşoară la sediul SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30 A), parter, Sala Multifuncţională, începând cu ora 10:00.
Programul evenimentului, aici.
Scopul conferinței este de a genera o dezbatere între experți și actori sociali privind conceptul de cetățenie europeană, în condițiile procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană – fenomen care a relansat discuțiile privitoare la relația între cetățenia Europeană și cea națională, precum și la relația dintre apartenența la UE și dobândirea cetățeniei Europene.
Evenimentul își propune să exploreze acest concept din punct de vedere istoric, legislativ, și nu în ultimul rând, politic.
Prin această conferință, organizată în marja Președinției române la Consiliul UE, participanții vor avea ocazia să discute diferite aspecte ce țin de cetățenia Europeană, sub îndrumarea fundației European Citizen’s Rights, Involvement and Trust (ECIT), singurul think-tank din Europa specializat pe acest subiect, a Institutului de Studii Avansate ale Levantului si a SNSPA.
În cadrul conferinței, participanții vor avea ca obiectiv dezbaterea a două inițiative cu privire la cetățenia Europeană:
- o inițiativă cetățenească înregistrată la Comisia Europeana pentru consolidarea statutului permanent al cetățeniei europene, indiferent de deciziile politice ale statului membru;
- o petiție lansată în România ce se axează pe drepturile depline și nediferențiate de care ar trebui sa se bucure toți cetățenii statelor membre.