Miercuri, 5 iulie 2017, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a avut onoarea de a găzdui vizita directorului general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevêdo. La eveniment a participat și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ilan Laufer.
Roberto Azevêdo s-a întâlnit cu studenții, masteranzii, doctoranzii şi cadrele didactice ale SNSPA, în Sala Senatului SNSPA.
După o scurtă prezentare a rolului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a planurilor pe care OMC le are pentru viitor, Roberto Azevêdo a accentuat problema pregătirii noii generaţii pentru o lume care încă nu există: “Două treimi dintre copii care intră acum la şcoală vor absolvi programe de studii pentru care astăzi nu există locuri de muncă. Nu ştim cum va arăta lumea peste 18 ani, dar ştim ca multe dintre locurile de muncă existente azi vor dispărea, iar altele vor necesita noi aptitudini”. OMC lucrează să răspundă la schimbările produse de tehnologie, de inovație, de o productivitate tot mai mare.
La finalul evenimentului, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, i-a înmânat directorului general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevêdo, diploma şi medalia aniversară, “SNSPA 25 plus 1”, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea relaţiilor internaţionale. Totodată, rectorul SNSPA a lansat o invitaţie către organizaţia pe care Roberto Azevêdo o conduce, aceea de a deschide o catedra OMC la SNSPA. De altfel, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a creat un spaţiu academic unde studenţii specializaţi în relaţii internaţionale, diplomaţie şi studii de securitate sunt mai aproape de reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, precum NATO, UNESCO, Banca Mondială.
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) este o instituție internațională care stabilește reguli globale de comerț între statele membre. OMC este succesoarea Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT) și operează în direcția reducerii și ridicării barierelor comerțului internațional. Organizația Mondială a Comerțului a luat ființă la 1 ianuarie 1995, după aproape 50 de ani în care relațiile comerciale dintre națiuni au funcționat într-un cadru instituțional ce nu a avut, de jure, statutul de organizație internațională.
România este membru fondator al OMC.