Educație împotriva antisemitismului, intoleranței și discriminării în România: elemente esențiale pentru formarea profesorilor

În perioada 28-29 mai 2024, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a găzduit atelierul “Educație împotriva antisemitismului, intoleranței și discriminării în România: elemente esențiale pentru formarea profesorilor”, organizat de UNESCO, cu sprijinul Ministerului Educației.

 

Conferința a fost deschisă de conf. univ. dr. Mălina Ciocea, prorector SNSPA, Director interimar al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, Bogdan Cristescu, secretar de stat, Ministerul Educației, Cecilia Barbieri, coordonatorul Departamentului de Cetățenie Globală și Educație pentru Pace, Sectorul Educație, UNESCO, Katharina Von Schnurbein, coordonatorul Comisiei Europene pentru combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, Eduard Kupferberg, secretar general, Federația Comunităților Evreiești din România, Mariana Costache-Buceanu, consilier, Agenția Națională pentru Romi.

 

Evenimentul a cuprins mai multe sesiuni susținute de invitați din ţară şi străinătate, în cadrul cărora participanții au avut oportunitatea de a-și actualiza cunoștințele cu privire la noi perspective, abordări didactice şi bune practici în domeniu, precum și de a reflecta asupra oportunităților și provocărilor specifice.

 

Tematicile acoperite în cadrul atelierului au inclus abordări pedagogice inovative și resurse pentru educaţia despre Holocaust, creșterea rezilienței faţă de teoriile conspirației, inclusiv negarea Holocaustului și distorsionarea adevărului istoric, prin dezvoltarea gândirii critice și a alfabetizării în domeniul digital, abordarea prejudecăţilor și atitudinilor părtinitoare în rândul elevilor și cadrelor didactice, modalități de abordare eficientă a manifestărilor antisemite, de intoleranță și prejudecată în mediul școlar, modalități de sprijinire a școlilor și cadrelor didactice etc.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget