Luni, 30 iunie 2025, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa domnului Frederick Kempe, președinte și director executiv al Atlantic Council, partener instituțional al SNSPA, una dintre cele mai influente și prestigioase organizații de tip think-tank din SUA.
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura la sediul SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30 A), Etajul 8, Sala 804, începând cu ora 09:15.
Președinte și CEO al Atlantic Council din 2007, Frederick Kempe a contribuit decisiv la transformarea organizației într-un actor global în domeniul relațiilor internaționale și al securității. Sub conducerea sa, Atlantic Council a înregistrat o creștere istorică, în dimensiune, expertiză și influență, extinzându-și activitatea prin centre regionale pe întreg globul.
Înainte de a prelua conducerea Atlantic Council, Frederick Kempe a avut o carieră de peste 25 de ani ca jurnalist și editor la publicația Wall Street Journal, unde a deținut funcții de conducere și a fost corespondent internațional. A fost, de altfel, cel mai longeviv editor și editor asociat al Wall Street Journal Europe, coordonând operațiunile editoriale ale ziarului în Europa și Orientul Mijlociu. A lucrat în redacții importante din Londra, Viena și Berlin, relatând despre evenimente istorice precum unificarea Germaniei, destrămarea Uniunii Sovietice, venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, conflictele din Afganistan, Irak, Liban și Panama. Considerat una dintre cele mai influente voci din spațiul euro-atlantic, Frederick Kempe este autorul a patru cărți, inclusiv celebrul “Berlin 1961. Kennedy, Hrusciov si cel mai periculos loc din lume”, devenit bestseller New York Times și tradus în 13 limbi. Pentru activitatea sa, a fost decorat de președinții Poloniei și Germaniei, precum și de Regele Carl XVI Gustaf al Suediei.
Distincția acordată domnului Frederick Kempe reflectă și colaborarea de peste două decenii dintre SNSPA și Atlantic Council, concretizată prin cercetări comune, analize și propuneri de politici publice, precum și prin organizarea unor evenimente de impact, cum ar fi Bucharest Security Conference (BSC), una dintre cele mai importante conferințe internaționale din România, sau Summitul Inițiativei celor Trei Mări (2018).
Această colaborare a căpătat o nouă dimensiune în anul 2021, prin semnarea unui acord de parteneriat multianual între cele două instituţii, care vizează consolidarea relației transatlantice și creșterea securității și stabilității în regiunea Mării Negre. În cadrul acestui parteneriat, în anul 2022, a fost lansat un task force, axat pe securitatea regiunii Mării Negre, format din experți SNSPA și Atlantic Council, care elaborează recomandări privind combaterea amenințărilor hibride și consolidarea securității alături de aliații NATO. La finalul anului 2023, echipa de experți ai Atlantic Council a publicat “A Security Strategy for the Black Sea”, raport realizat cu sprijinul SNSPA.
Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Frederick Kempe reafirmă angajamentul SNSPA de a colabora cu lideri globali pentru promovarea securității, democrației și cooperării internaționale. Această distincție reprezintă o recunoaștere a contribuțiilor domnului Frederick Kempe în promovarea valorilor democratice, a cooperării internaționale și a relațiilor transatlantice.