În luna mai 2024, Centrul de Studii Europene din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) va organiza seria de evenimente „Luna Europeană”, devenită deja o tradiție în comunitatea noastră academică. Scopul principal este să oferim studenților o selecție de teme, invitați și numeroase surprize pentru a marcă perioada din jurul Zilei Europei (9 mai) cu cele mai actuale subiecte din Uniunea Europeană.
În ediția de anul acesta, desigur, una dintre temele centrale abordate de organizatori este reprezentată de alegerile europene din iunie 2024 și dorința de a contribui la o mobilizare democratică a participării tinerilor la vot cu ajutorul cunoștințelor noastre de studii europene.
Studenții SNSPA sunt invitați să participe la serie de evenimente, pregătite de echipa de stagiari CES, condusă de conf. univ. dr. Miruna Butnaru Troncotă.
Concurs tip Questo (tururi ghidate cu scop de explorare și descoperire)
Vă propunem o metodă interactivă de a descoperi informații despre UE sub forma unui joc de tip Questo realizat pe tema alegerilor europene, ce se va desfășura în perioada 1-20 mai, prin care participanții vor putea explora mai multe locații din București pentru activități de tip treasure hunt (vânătoare de comori). În final, cei mai buni jucători vor fi bineînțeles răsplătiți cu premii și cu informații.
Evenimentul este organizat împreună #GenerationEU: Promotori ai democrației Europene, coordonat de către Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, unde CES este partener.
Concurs online de tip Pop Quiz cu premii dedicat zilei de 9 mai, Ziua Europei
Dorindu-ne să păstrăm tradiția anului trecut și știind cât de mult v-a plăcut inițiativa noastră, pentru a marca Ziua Europei, echipa CES va pregăti în data de 9 mai, un Pop Quiz menit să testeze cunoștințele generale legate de Uniunea Europeană. Dacă doriți să vă numărați printre cei 9 finaliști (aleși cu ajutorul random.org), tot ce trebuie să faceți este să răspundeți corect la întrebările atașate unui formular de înscriere.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, cu sprijinul căruia oferim 9 pachete de premii câștigătorilor.
Cursuri Deschise la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană – Ateliere interactive pe tema pericolului dezinformării și dezbateri provocatoare în jurul unor cărți de actualitate:
- 14 mai, ora 18.00 – Un prim atelier va fi dedicat temei dezinformării, mai ales în contextul campaniilor electorale și a folosirii tehnologiei pentru a transmite informații trunchiate, și a impactului asupra democrației europene. Acesta va include exerciții aplicate, care vor demonstra vulnerabilitatea fiecăruia la dezinformare, dar și metode de a combate acest fenomen. Invitați speciali: drd. Ioan Suhov (Dublin City University, Irlanda) și drd. Victor Morozov (Trinity College Dublin, Irlanda);
- 16 mai, ora 18.00 O primă dezbatere va fi organizată pe baza volumului „Cum să înfrunți un dictator”, de Maria Ressa (jurnalistă de renume ale cărei investigații au scos la iveală legăturile dintre regimurile autoritare și giganții tehnologici,laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2021), apărută recent la Editura ZYX Books. Volumul este un jurnal dramatic, turbulent și curajos, care ne obligă să ne punem întrebarea: Ce am sacrifica pentru adevăr? Evenimentul va include metoda Biblioteca Vie în care studenții vor putea cunoaște poveștile reale ale riscurilor la care jurnaliștii se supun în căutarea demascării minciunii – prin vocea jurnalistei Luiza Vasiliu (Rise project, Scena9) și a cercetătoarei Adina Marincea.
- 22 mai, ora 18.00 – O a doua dezbatere antrenantă pe baza volumului recent tradus în limba română „Mașinăria de minciuni” de Philip N. Howard, reputat profesor la Universitatea Oxford și director al Programului pentru Democrație și Tehnologie de la aceeași universitate, cu o vastă expertiză în tehnologie, politici publice și afaceri internaționale, apărut la Editura Paralela 45. Tema dezinformării și mai ales a modului în care ea ne afectează democrația europeană va fi discutată de o serie de experți și jurnaliști ce vor aborda teme precum #fakenews și roboți înșelători, #propaganda generată de #AI și vulnerabilitatea individului în fața #tehnologiilor care ne influențează alegerile politice.
- 30 mai, ora 18.00 – prelegerea unei experte din Albania pe tema integrării europene a Balcanilor de Vest. Extinderea UE va fi unul din subiectele de prioritate strategică pentru UE în următorul deceniu. Avem bucuria de a găzdui o prelegere pe tema procesului de integrare europeană a Balcanilor de Vest și a mizei geopolitice a acesteia in actualul context regional sustinută de către dna prof. Noela Mahmutaj, Institute of European Studies, University of Tirana (Albania) – o ocazie unică de a afla noi informații pe subiect și a dialoga cu o expertă regională pe subiect.
Conferința internațională “Václav Havel European Dialogues”
Centrul Ceh din București, în parteneriat cu Centrul de Studii Europene, va organiza conferința internațională ,,Václav Havel European Dialogues” pe data de 17 mai la sediul organizației (zona Piața Universității).
Tema de anul acesta este „Europe. Our past and future”, cu referire la cei 20 de ani care s-au împlinit de la cea mai mare extindere UE din 2004, când au aderat 10 state, inclusiv Cehia, dar și la viitoarele alegeri europene – subiectul momentului. Conferința vizează crearea unei platforme de dialog privind problemele Europei contemporane, dar și de viitor, tema de anul acesta fiind extinderea Uniunii Europene și migrația.
Experți precum lector univ. dr. Nicolae Toderaș (DRIIE, SNSPA), expert pe integrare europeană, și Jana Juzová (Senior Research Fellow la think tank-ul EUROPEUM Institute for European Policy, Bruxelles) își vor împărtăși cunoștințele și ne vor arăta ce înseamnă de fapt de extinderea UE din mai multe perspective, atât naționale, cât și internaționale, în special în contextul actual.
Tema migrației și a celor mai recente provocări în domeniu va fi discutată pe larg de Bogdan Preda (Consiliul Național Român pentru Refugiați) și Madga Faltová (președinta asociației pentru Integrare și Migrație, Cehia). În a doua parte a conferinței li se vor alătura studenți români provenind de la universitățile partenere (inclusiv SNSPA), care își vor prezenta lucrările în cadrul evenimentului. Este un prilej de a participa la o conferință internațională ce se va desfășura în limba engleză, și care va aduce în prim plan pe lângă expertiza unor specialiști, ideile proaspete ale unor viitori profesioniști!
Expoziție artistică de afișe și colaje la etajul 4 din SNSPA
Cu totul inedită va fi și exprimarea viziunii artistice a uneia dintre stagiarele CES – Raluca Dinte – ce ne va propune pe holul de la etajul 4 al sediului SNSPA o expoziție interactivă de colaje și afișe centrată pe teme actuale din UE, cum ar fi diversitatea și nevoia de participare democratică la nivel european, cu accent special pe preocupări ale tinerilor privind alegerile europene – iar vernisajul va avea loc pe 20 mai.
Evenimentele vor avea loc la sediul SNSPA Bvd. Expoziției nr. 30A.
Calendarul detaliat al tuturor evenimentelor va fi disponibil pe pagina de Facebook a CES.