Masa rotundă “Provocările dezvoltării comunităților de energie în România. Cazul cooperativelor de energie regenerabilă”

Centrul pentru Studiul Organizațiilor Responsabile din cadrul Facultății de Management (SNSPA) invită cadrele didactice și studenții din SNSPA să participe la o masa rotundă cu tema „Provocările dezvoltării comunităților de energie în România. Cazul cooperativelor de energie regenerabilă”. Evenimentul se va desfășura vineri, 11 aprilie 2025, la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30A), Etajul 8, Sala 804, începând cu ora 12:00.

 

Comunitățile de energie din România sunt într-un stadiu incipient de dezvoltare, fiind influențate de un cadru legislativ în continuă adaptare. Deși există o primă inițiativă de tip cooperativă de energie regenerabilă dezvoltată pe modelul european REScoop și o acociație a prosumatorilor și comunităților de energie, acest domeniu se confruntă  încă cu provocări de dezvoltare semnificative, printre care și lipsa unor mecanisme clare de sprijin. Implicarea actorilor din economia socială și a autorităților publice din domeniu este esențială pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltării acestor comunități și o mai bună vizibilitate a lor, inclusiv în cadrul sectorului de economie socială. Creșterea interesului pentru tranziția energetică sustenabilă poate accelera dezvoltarea și recunoașterea comunităților de energie ca soluții viabile pentru producția și consumul colectiv de energie regenerabilă. Deși dezvoltarea lor este încă emergentă în România, tematica este extrem de importantă și se prevede o dezvoltare consistentă în viitor.

 

Această masă rotundă reprezintă o oportunitate unică de a discuta despre rolul comunităților de energie și cooperativelor de energie regenerabilă în tranziția către un sistem energetic sustenabil, alături de experți din domeniu:

  • Raluca Cristea Neagoe – Consilier superior, Direcția Generală Politici de Muncă, Ocupare și Formare Profesională, Ministerul Muncii
  • Alex Dumbravă – Director operațional, Viitor Plus
  • Raluca Șerbănică – Project Manager C&E, WWF-Romania
  • Olimpia Nicolae – Community Manager, Cooperativa de Energie
  • Andrei Crăciun – Campaigner Comunități de Energie, Greenpeace CEE Romania
  • Simona Stănescu – cercetător, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română

 

Masa rotundă este moderată de dr. Cristina Barna și de prof. univ. dr. Alexandra Zbuchea, prodecan al Facultății de Management.

 

În cadrul discuțiilor, se vor explora teme esențiale precum:

  • Cadrul legal actual și dezvoltarea comunităților de energie în România;
  • Modele de succes ale cooperativelor de energie regenerabilă ca organizații de economie socială;
  • Provocările practice ale dezvoltării unei cooperative de energie;
  • Propuneri de politici publice pentru stimularea dezvoltării acestor comunități.

 

Participarea dumneavoastră va contribui la conturarea unor soluții viabile pentru viitorul cooperativelor de energie regenerabilă din România. Pentru confirmarea participării, vă rugăm să completați formularul disponibil aici.

 

 

Comments are closed.