Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) oferă și în acest an o serie de cursuri concepute pentru a oferi o perspectivă profundă asupra Holocaustului și a impactului său asupra societății de astăzi, cu scopul de a promova cunoașterea istoriei și a memoriei istorice, precum și pentru combaterea extremismului și a xenofobiei.
În cel de-al doilea an de parteneriat cu The Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), SNSPA va continua implementarea unui proiect complex ce are în centru cursuri din tematica Holocaustului și din studiul unor domenii conexe precum naționalism, xenofobie, rasism, antisemitism, mișcări fasciste, discurs radical, cât și dezbateri pe subiect. Proiectul este coordonat de către prof. univ. dr. Liviu Rotman și drd. Eugenia Mihalcea.
Cursurile, care se focalizează pe explicarea aspectelor de ordin conceptual, politic al tematicii, cât și a conexiunilor actuale – persistența xenofobiei, a negaționismului etc., – se vor desfășura în cadrul Facultății de Științe Politice (semestrul I și II), al Facultății de Comunicare și Relații Publice (semestrul al II-lea) și al Facultății de Administrație Publică (semestrul I).
Studenții din cadrul Facultății de Administrație Publică se pot înscrie la cursul “Instituțiile Statului și implicarea lor în politici de genocid în perioada Holocaustului din România”. Pentru înscrierea la acest curs, vă rugăm să completați formularul online, disponibil aici.
Cursul se va axa pe prezentarea tipologiei instituțiilor statului în timpul regimului fascist antonescian (1940-1944), pe analiza folosirii instituțiilor de forță (Armată, Jandarmerie, Poliție) într-un regim totalitar, pe analiza funcționării altor tipuri de instituții ale statului (studiu de caz Banca Națională a României) în perioada Holocaustului.
Într-un context european marcat de curente populiste și iliberalism, cursul atrage atenția asupra pericolului falsificării, într-un regim totalitar, a rolului unor instituții ale statului. Prin înțelegerea rolului pe care îl au instituțiile statului într-un regim de tip democratic și modul în care sunt folosite într-un regim totalitar se dezvoltă gândirea de tip democratic.
Acest curs se finalizează cu 3 credite ECTS. Acestea se vor adăuga creditelor necesare promovării semestriale, dar nu le vor substitui (cu alte cuvinte, cursul nu înlocuiește disciplinele obligatorii / opționale incluse în planul de învățământ al programului urmat).
Promovarea cursului asigură, de asemenea, eligibilitatea pentru Student Badge of Honour. Mai multe detalii sunt disponibile la Secretariatul Facultății de Administrație Publică.