În Sesiune Plenară a Comitetului Economic și Social European (CESE) ce a avut loc în perioada 20-21 septembrie 2023, a fost dezbătută și aprobată Opinia privind “Susținerea și finanțarea societății civile în domeniul drepturilor fundamentale, statului de drept și democrației”.
Opinia l-a avut drept Raportor pe Cristian Pîrvulescu, Membru al CESE și decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, Co-raportoare pe Ozlem Yildirim (Franța) și experți pe Claudiu Crăciun, lector universitar în cadrul Facultății de Științe Politice (SNSPA) și Filip Pazderski, Coordonator de programe al Institutului de Afaceri Publice (Polonia).
În Opinie raportorii și membrii Comitetului analizează provocările cu care se confruntă astăzi organizațiile societățiii civile în Europa, printre care amintim scăderea și nesiguranța finanțărilor, descurajarea și chiar intimidarea lor de către autorități, actori politici și persoane din mediul privat, dificultatea cu care profesionalizează și mențin persoane cu experiență, sau cu neajunsurile finanțărilor de tip proiect. Aceste provocări se suprapun și agravează o îngrijorătoare restrângere a spațiului civic.
Pentru a menține și întări un mediu asociativ robust, indispensabil unor democrații și societăți stabile, în Opinie se formulează o serie de propuneri, adresate atât instituțiilor europene cât și guvernelor statelor membre. Printre acestea menționăm: crearea unui instrument de finanțare dedicat, urmând modelul instrumentului de acțiune externă; crearea unui mecanism de alertă și monitorizare privind provocările și amenințările la adresa ONG-urilor, sublinierea rolului acestora în procedurile de evaluare a stării statului de drept; ușurarea accesului la finanțările oferite prin Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” al Comisiei Europene; și susținerea ONG-urilor pentru activități curente esențiale precum monitorizarea deciziilor guvernamentale sau protecția drepturilor fundamentale.
Puteți consulta Opinia în limba engleză aici.