În perioada 5-9 iunie 2023, Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prin Centrul Regional Scholas Occurrentes SNSPA și Institutul de Studii Latino-Americane din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, a organizat Școala de vară “Noi lideri pentru secolul XXI: Guvernanță și Politici Publice”.
Timp de 5 zile, 20 de studenți din Argentina, Brazilia, Mexic și Chile au participat la o serie de cursuri susținute de cadre didactice din cadrul universității, de specialiști și de practicieni români, oferindu-le tinerilor o perspectivă amplă asupra unor subiecte relevante pentru dezvoltarea abilităților de leadership politic într-un mediu multicultural.
Cu ocazia organizării la SNSPA a acestei Școli de vară, ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis un mesaj: “Acest eveniment consolidează legăturile interculturale dintre țările noastre și încurajează dialogul constructiv și schimbul de idei între tineri. Sunt convinsă că aceștia au nevoie de astfel de experiențe pentru a deveni lideri responsabili și înțelepți. Prin intermediul procesului educațional, dorim să cultivăm aceste elemente esențiale pentru liderii secolului XXI. Împreună, putem construi un viitor mai bun, bazat pe înțelegere și cooperare între națiuni.”, a susținut ministrul Educației, Ligia Deca.
Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și prof. univ. dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA și coordonatorul Centrului Regional Scholas Occurrentes SNSPA, au deschis prima ediție a Școlii de vară, luni, 5 iunie 2023, în cadrul unui eveniment hibrid, alături de rectorii universităților din care provin cei 20 de studenți: Universidad de Hurlingham (Argentina), Universidad Estadual de Paraiba (Brazilia), Universidad del Alba (Chile), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mexic) și Universidad Autonoma Metropolitana (Mexic).
Marți, 6 iunie 2023, cursanții au avut ocazia de a dialoga cu Jose Maria del Corral, director al reţelei educative pontificale Scholas Occurrentes și co-fondator al rețelei mondiale Scholas.
Tinerii au participat la cursuri precum: Diplomație și negocieri, Dezvoltare și Cooperare Internațională, Participare publică și dezvoltare durabilă, Drept internațional, Uniunea Europeană ca actor global, Inegalități de gen și rasism, Politici regionale, Război informațional, Geo-economie regională și globală. Programul a fost completat de activități non-formale și vizite speciale la Palatul Parlamentului, Banca Națională și Muzeul Național de Artă al României.
Studenții au marcat finalul școlii de vară prin organizarea unei seri multiculturale, care a celebrat diversitatea, eveniment la care au participat și reprezentanți ai ambasadelor celor patru state din America Latină din care provin studenții. Evenimentul a oferit o perspectivă autentică multiculturală, iar tinerii au avut ocazia să împărtășească celor prezenți tradițiile specifice țărilor lor.
Școala de vară “Noi lideri pentru secolul XXI: Guvernanță și Politici Publice” s-a desfășurat la sediul SNSPA și a fost organizată în cadrul programului internațional University of Meaning, cu scopul de a împărtăși tinerilor, în procesul educațional, valori precum solidaritatea, respectul, responsabilitatea și integritatea, elemente necesare liderilor secolului XXI. Totodată, evenimentul a fost o oportunitate de a consolida legăturile interculturale și de a încuraja dialogul constructiv între diferite naționalități.
Scholas Occurrentes este o fundație pontificală laică care reunește în prezent 500.000 de membri din 192 de țări și care implementează diferite programe educative. Misiunea sa este de a realiza integrarea în societate a tinerilor din mediile socio-economice dezavantajate. În februarie 2019, în timpul vizitei instituționale a lui José María del Corral (Director Global Scholas Occurrentes) la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a avut loc semnarea Acordului dintre Scholas Occurrentes și SNSPA. Deschiderea Centrului Regional Scholas Occurrentes a avut loc pe 21 martie 2019. Unul dintre primele programe implementate a fost Catedra Scholas SNSPA, care funcționează în cadrul Catedrelor Scholas Internațional, o rețea educațională care reunește 100 de universități și 35 de observatori. Pe 11 septembrie 2020, SNSPA a fost invitată să colaboreze în cadrul noului program internațional, University of Meaning / Universidad del Sentido, inițiat de Papa Francisc și coordonat de reprezentanții Scholas Occurrentes.
Institutul de Studii Latino-Americane din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) îşi propune ca prin intermediul activităţilor de cercetare, mobilități, dezbateri și parteneriate să contribuie la dezvoltarea şi promovarea relațiilor și rețelelor academice dintre America Latină și Europa Centrală și de Est, mai ales România. Totodată, Institutul sprijină prin activitățile sale, programul de masterat Latin American Studies, un program în domeniul Relațiilor Internaționale, menit să formeze specialiști și persoane interesate de America Latină și Caraibe.