Joi, 3 iunie 2021, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la conferința „Digitalizarea și viitorul învățământului superior“, organizată online de CIVICA, Universitatea Europeană de Științe Sociale.
Din anul 2019, SNSPA este membră CIVICA, alianță universitară europeană care aduce împreună opt instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Ungaria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), Stockholm School of Economics (Suedia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).
La eveniment, factori de decizie, teoreticieni, practicieni, studenți și reprezentanți din conducerea universităților membre CIVICA s-au reunit pentru a reflecta la impactul transformării digitale asupra prezentului și viitorului universităților, provocările digitalizării în educație și cum pot fi acestea gestionate și depășite. De asemenea, dezbaterea a vizat tendințele emergente care modelează domeniul educației în perioada post-COVID.
În prezent, tehnologia și instrumentele digitale au transformat profund domeniul educației. Cu precădere, instituțiile de învățământ superior au asistat direct la o tranziție accelerată către practicile online și comunitățile virtuale. Experiența universităților din cadrul CIVICA a arătat cu siguranță că o alianță universitară cu acoperire europeană poate stimula inovația într-un astfel de moment.
“Pandemia a produs rapid o schimbare uriasă: ‘digitalul’ a devenit parte a vieții noastre cotidiene. Într-un timp foarte scurt, mediul universitar a fost obligat să adapteze sistemele de educație și formare la era digitală. Acum, educația va beneficia de pe urma accesului la tehnologii digitale și utilizarea acestora de către toți actorii din sistemul de învățământ. În perioada post-COVID, vom reconfigura practicile educaționale pentru a avea o abordarea integrată, în care interacțiunea „față-în-față” și folosirea instrumentelor digitale, vor asigura o educație de calitate.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
Printre invitații speciali ai evenimentului, s-au numărat:
o Mark Hallerberg, Președinte, Hertie School
o Vanessa Scherrer, Vicepreședinte, Sciences Po
o Anke Hassel, Profesor, Hertie School
o Dilly Fung, Pro-Director, London School of Economics (tbc)
o Hilda Hardell, Studentă, Stockholm School of Economics
o Leonardo Caporarello, Profesor, Director BUILT Center for Innovation in Learning and Teaching, Bocconi University
Moderator: Annika Zorn, Director programe de doctorat și Digital Learning, Hertie School