Joi, 2 mai 2024, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului.
„Astăzi, 2 mai, celebrăm Ziua Națională a Tineretului, o zi dedicată energiei, creativității și potențialului tinerilor noștri. În contextul alegerilor, este un moment bun să reflectăm asupra modului în care putem construi împreună un viitor mai bun pentru societatea noastră.
Tinerii au fost întotdeauna o forță a schimbării, chiar dacă uneori ei sunt blamați, fie pentru neparticipare civică și electorală, fie pentru că au votat altfel decât ar fi vrut o parte din societate, fie pentru că au protestat. Ca părinte și profesor, înțeleg însă foarte bine că această contestare este o parte esențială din dezvoltarea lor, dar și din dialogul pe care generațiile trebuie să îl poarte pentru a găsi o cale comună de a merge înainte.
Tinerii sunt o categorie socială vulnerabilă, iar riscul ca ei să cadă pradă dezinformării și propagandei anti-democratice și să alunece pe panta extremismului este real. Șomajul, sărăcia și excluziunea socială, accesul la educație, lipsa oportunităților de dezvoltare personală și profesională sunt probleme cu care tinerii se confruntă și care nu au primit încă rezolvări complete și sustenabile din partea decidenților politici. Investiția în programe pentru tineret nu este încă la nivelul așteptat de aceștia, iar riscul marginalizării lor și, mai apoi, al radicalizării sau al scăderii participării active în societate crește, subminând potențialul tinerilor de a susține dezvoltarea economică și socială pe termen lung.
Iată de ce trebuie să facem, cu toții, mai mult pentru tineri, inclusiv în a-i atrage spre mediul universitar, pentru a-și continua studiile. Învățământul terțiar este, prin definiție, un spațiu al participării și al incluziunii. Universitățile și, cu atât mai mult, SNSPA, ca școală de guvernare, au și misiunea de a forma cetățeni și pentru noi este o mândrie implicarea civică și politică a studenților noștri, precum și spiritul lor critic și dorința de a transforma societatea. În plus, studenții noștri dobândesc cunoștințele și competențele de care au nevoie pentru a înțelege procesele decizionale și a-și direcționa energia și eforturile constructiv și, mai ales, democratic. Mulți tineri nu beneficiază de aceste oportunități de învățare și devenire cetățenească, iar asta contribuie la riscul îndepărtării de viața cetății și de spiritul democratic.
Ultimul an a fost un an bun pentru educație, atât din perspectiva adoptării noilor legi ale educației, cât și a creșterilor salariale, de natură să facă mai atractivă cariera didactică – evident, în beneficiul copiilor și tinerilor în primul rând. Am observat și prezența mai multor tineri la nivelul administrației centrale și locale, precum și în funcții de decizie politică, chiar dacă legislația electorală nu a fost modificată pentru introducerea de cote sau de stimulente pentru ca partidele să promoveze mai mult generația tânără. Din păcate, nu avem nici acum o nouă lege a tinerilor adoptată și nici o strategie națională pentru tineret și un plan de măsuri corespunzător – ultima strategie încetându-și valabilitatea în anul 2020.
Apelul meu către clasa politică, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, este următorul:
- Să promoveze tinerii pe listele de candidați pe locuri eligibile, precum și în Guvern și în poziții executive importante;
- Să implice tinerii și organizațiile lor în deciziile care îi privesc, la toate nivelurile;
- Să asigure adoptarea cadrului strategic în domeniul tineretului, prin adoptarea Legii tinerilor, a Strategiei naționale pentru tineret și a planului de măsuri aferent, dar și prin dezvoltarea de strategii și planuri de măsuri la nivel local;
- Să asigure accesarea și utilizarea optimă a fondurilor europene disponibile pentru educație și tineret, prin aplicarea mecanismelor de finanțare simplificată permise de Uniunea Europeană și prin implicarea beneficiarilor și organizațiilor lor în construirea ghidurilor de finanțare.
Pe tineri vreau să îi încurajez să aleagă implicarea și să respingă extremismul. Implicarea este singura soluție pentru ca cei care decid legile și modul de distribuire a resurselor publice să știe că sunt responsabili și în fața tinerilor și că nesocotirea nevoilor lor poate avea un cost legat direct de accesul la putere. Și când spun implicare, mă refer în primul rând la vot și mă refer, de asemenea, la implicarea în partide politice și la activism civic clasic și online, la dezbateri științifice, politice sau filosofice și la orice altă modalitatea de acțiune legală în spațiul public și în interes public. Alegeți să contați, alegeți să vă doriți mai mult, alegeți să vă faceți auzită vocea și să vă pregătiți temeinic pentru a deveni liderii de care România are nevoie!”