Summit-ul NATO de la Washington, desfășurat în perioada 9-11 iulie 2024, în contextul celei mai grave crize de securitate din zona euro-atlantică după al Doilea Război Mondial, a reafirmat unitatea și angajamentele Alianței în fața provocărilor globale actuale. Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj cu acest prilej:
„Summit-ul NATO de la Washington marchează un moment important în consolidarea apărării colective, având în vedere angajamentul ferm al aliaților de a întări și extinde capacitățile industriale de apărare și strategiile de modernizare a armatelor. Este un semnal important pe care partenerii din Europa și America de Nord îl transmit, acela al cooperării întărite, al coordonării și integrării industriei și capabilităților de apărare.
Pentru România, acesta este cel mai important summit NATO din ultimii 16 ani. Declarația finală a reafirmat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru Alianță, precum și angajamentul NATO față de țările din vecinătatea estică a României. Acest lucru întărește securitatea națională și, totodată, subliniază rolul esențial pe care România îl joacă în menținerea stabilității în regiune.
România este mai sigură, iar summit-ul NATO de la Washington reprezintă un succes, o concretizare a eforturilor diplomatice și strategice desfășurate în ultimii ani. De altfel, vocea României a devenit tot mai importantă în cadrul NATO, iar acest lucru nu este o întâmplare sau o consecință „naturală” a evoluțiilor din mediul de securitate din regiunea Mării Negre. Ceea ce vedem acum este rezultatul eforturilor susținute și coordonate ale Președintelui și Guvernului, în special ale miniștrilor Apărării, Externelor și Economiei. Prin aceste eforturi, România a demonstrat că este un partener de încredere și un contributor activ la securitatea colectivă.
În fața provocărilor pentru securitatea euro-atlantică, România a arătat că poate fi un factor de echilibru și stabilitate, un partener credibil și serios, care își respectă angajamentele și este prezent, alături de Aliaţi, în misiunile NATO, menite să promoveze stabilitatea şi securitatea la nivel global.”