Comunitatea academică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) este invitată să participe, în perioada 11-14 noiembrie 2024, la „Săptămâna educației incluzive și a egalității de șanse”, eveniment dedicat promovării accesului echitabil la educație pentru persoanele cu dizabilități.
Activitățile, organizate de echipa proiectului “#IncluzivEdu: Educație incluzivă și egalitate de șanse pentru persoanele cu dizabilități în comunitatea academică”, vor include ateliere pentru studenți, o masa rotundă și o dezbatere cu mediul academic, în vederea promovării importanței educației incluzive și egalității de șanse în sistemul universitar, o proiecție de film și o sesiune de scriere a proiectelor.
Toate evenimentele se vor desfășura la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30A). Vă rugăm să confirmați participarea, prin completarea unui formular online, disponibil aici.
Prin realizarea unor proiecte comune urmărim dezvoltarea în timp a unei comunități preocupate de crearea unui mediu educațional incluziv.
Programul evenimentelor
Dezbaterea “Educația incluzivă, egalitatea de șanse și oportunități educaționale” va reuni reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile pentru a identifica soluțiile concrete, menite să sprijine incluziunea persoanelor cu dizabilități în mediul universitar. Evenimentul va avea loc luni, 11 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala Multifuncțională (parter).
Masa rotundă “Politici publice pentru egalitatea de șanse și accesul la educație universitară pentru persoane cu dizabilități”, la care sunt invitate cadrele didactice din SNSPA, își propune să abordeze strategiile și planuri de acțiune instituționale pentru incluziunea academică. Evenimentul va avea loc luni, 11 noiembrie 2024, ora 11:00, în Sala Multifuncțională (parter).
Atelierul “Un prieten de încredere la nevoie: terapia asistata de animale (TAA)”, desfășurat cu sprijinul Animal Partners & Friends, prof. univ. dr. Valentina Rujoiu și Ileana Mihăilă, își propune dezvoltarea unui spațiu educațional incluziv și suportiv, orientat spre construirea unor legături pozitive între oameni și animale. Animal Partners & Friends este o echipă multidisciplinară, cu spirit de solidaritate față de semeni, care are alături câini special pregătiți pentru a oferi suport de specialitate. Evenimentul va avea loc miercuri, 13 noiembrie 2024, de la ora 12:00, în Sala Multifuncțională (parter) și este facilitat de către lect. dr. Cătălina Cicei și dr. Mihaela Rusu.
La atelierul “Cum ne gestionam cariera? Politicile de incluziune si egalitate de șanse la locul de muncă”, studenții SNSPA vor avea ocazia să discute cu angajatori și reprezentanți ai mediului ONG despre provocările și soluțiile pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Printre invitați se numără Ștefan Cătălin Sfeatcu, Project Manager A.C.C.E.S. Kaufland, și Sorin Mierlă, președinte Infocons. Evenimentul va avea loc miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 14:00, în Sala Multifuncțională (parter) și este facilitat de către lect. Dr. Cătălina Cicei și Dr. Mihaela Rusu.
Miercuri, 13 noiembrie 2024, de la ora 17:00, vă invităm la Centrul Studențesc (Subsol 1), pentru proiecția filmului documentar “Crip Camp. A Disability Revolution”. Câștigător în anul 2020 al premiului publicului pentru film documentar la Festivalul Sundance și produs de Barack și Michelle Obama, Crip Camp prezintă începuturile mișcării pentru drepturile persoanelor cu dizabilității, urmărind absolvenții unei tabere destinate adolescenților cu dizabilități din anii 1970, care se reunesc ca adulți pentru a milita în vederea schimbărilor legislative necesare pentru recunoașterea demnității umane și a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Filmul va fi urmat de o dezbatere moderată de conf. univ. Alina Dragolea și asist. univ. Andreea Gheba.
Evenimentul “Inspirație și motivație: Povești de succes@comunități incluzive” presupune organizarea unei sesiuni de consiliere și suport tip „Povești de succes” prin care persoane cu dizabilități vor împărtăși studenților SNSPA reușitele privind parcursul educațional și profesional. Evenimentul are loc joi, 14 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala Multifuncțională (parter) și este facilitat de către lect. dr. Cătălina Cicei și Dr. Mihaela Rusu.
În cadrul atelierului de scriere a proiectelor veți parcurge toți pașii necesari de la identificarea unei probleme pe care o întâmpinați în viața voastră de zi cu zi, până la formularea obiectivelor și a activităților care vă vor ajuta să reușiți să o înlăturați. Atelierul, organizat joi, 14 noiembrie 2024, ora 15:00, la Centrul Studențesc (Subsol 1), își propune să vă familiarizeze cu instrumentele fundamentale de scriere de proiect și să vă dezvolte abilitățile necesare de lucru în echipă pentru a putea ajunge la o viziune comună a proiectelor. Credem că abilitățile dobândite în cadrul atelierului de scriere de proiecte vă vor fi de folos și în viața voastră de zi cu zi, prin ilustrarea pașilor specifici pe care trebuie să îi parcurgem pentru a transforma proiectele voastre de la stadiul de idei la planuri concrete de acțiune.