În perioada 22 – 24 noiembrie 2024, lideri și experți în învățământul superior din întreaga lume s-au reunit în Japonia, în cadrul conferinței internaționale organizată de Asociația Internațională a Universităților (IAU), partner instituțional al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), pentru a discuta despre rolul esențial al valorilor academice în abordarea provocărilor contemporane. Evenimentul a fost găzduit de Sophia University din Tokyo.
Ediția 2024 a conferinței IAU a evidențiat importanța valorilor universitare, cum ar fi autonomia, libertatea academică și integritatea în cercetare, ca principii directoare pentru luarea deciziilor, pentru etica instituțională și angajamentul responsabil față de societate. Printre temele de interes abordate de cei peste 300 de participanți la conferință s-au numărat și provocările legate de accesul, echitatea și egalitatea în educație, ascensiunea politicilor populiste și autocratice, care încearcă să submineze legitimitatea și relevanța educației superioare ca spații autonome pentru cunoaștere și cercetare sau impactul progresului tehnologic, în special al inteligenței artificiale generative, asupra educației și cercetării.
SNSPA a fost reprezentată la eveniment de o delegație formată din: conf. univ. dr. Crina Rădulescu, prorector SNSPA și absolventă a programului IAU Leading Globally Engaged Universities, promoția 2015, Albert Craiu, director general administrativ adjunct și absolvent al programului IAU Leading Globally Engaged Universities, promoția 2019, și conf. univ. dr. Andreea Răceanu, cadru didactic al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA).
Participarea SNSPA la acest eveniment subliniază angajamentul instituției față de promovarea valorilor academice fundamentale, contribuind la dialogul global despre responsabilitatea socială, integritatea academică și relevanța universităților în societatea contemporană.
Conferința internațională a Asociației Internaționale a Universităților (IAU) este un eveniment anual, dedicat promovării cooperării și schimbului de bune practici între instituțiile de învățământ superior. În perioada 2012-2022, prof. univ. dr. Remus Pricopie, fost vicepreşedinte IAU și membru al Boardului asociației, și SNSPA au participat la peste 100 de proiecte academice, sub patronajul IAU, cu implicarea membrilor săi, dar și în colaborare cu Banca Mondială, UNESCO, Uniunea Universităților din America Latină și Caraibe – UDUAL, European University Association (EUA), Asia-Europe Cooperation Framework (ASEM) etc. Dintre acestea amintim: pregătirea și lansarea cărții “The Promise of Higher Education: Essays in Honour of 70 Years of IAU”, o colecție de 65 de eseuri realizate de 82 de autori din întreaga lume (octombrie 2021), seria de evenimente dedicate aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea IAU (2020), a șaptea ediție a Conferinței Rectorilor și a Forumului Studenților ASEF (ARC7), în marja reuniunii Miniștrilor Educației din Asia și Europa (mai 2019), seminarul “Leading Globally Engaged Universities” (octombrie 2018), “IAU Expert Advisory Group (EAG) on Higher Education & Technology” (mai 2018).
Asociația Internațională a Universităților (IAU), una dintre cele mai prestigioase organizații internaționale, afiliată UNESCO, reunește instituții de învățământ superior și organizații din aproximativ 130 de țări, stimulează cooperarea dintre acestea, dezbate probleme specifice mediului academic și propune soluții, capacitează experți, oferă asistență în elaborarea politicilor publice din domeniul învățământului superior și acordă sprijin membrilor, factorilor de decizie, profesorilor, cercetătorilor și studenților.
FOTO: Albert Craiu, Andreea Răceanu, Crina Rădulescu, alături de Hilligje van’t Land, Secretarul General IAU
Sursă FOTO: IAU