Vineri, 5 aprilie 2019, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează 70 de ani de la crearea NATO prin organizarea evenimentului: “NATO’s 70th Anniversary at SNSPA. Roundtable on Romania’s membership to NATO”. Masa rotundă se va desfășura la sediul SNSPA (Bd. Expoziției, nr. 30A), etajul 8, Sala Senatului, începând cu ora 10:00.
Dezbaterile vor avea în vedere atât retrospectivele istorice, cât și perspective pentru NATO și pentru Romȃnia având în vedere mediul de securitate actual, din ce in ce mai periculos, mai impredictibil și mai fluid. Discuția va fi moderată de rectorul fondator al SNSPA, prof. univ. dr. Vasile Secăreș. La eveniment vor participa: vicepreședintele Parlamentului European, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, locţiitorul Comandantului NATO Force Integration Unit Romania, comandor Juan Ozores Massó, directorul Direcției Afaceri Strategice a Ministerului Afacerilor Externe, Viorel Ardeleanu, Directorul ISPAIM, gen(Ret) Mihail Ionescu, prorector SNSPA, conf. univ. dr. Liliana Popescu, directorul Centrului pentru Promovarea Participării și Democrației, Dan Sultănescu, și Radu Magdin, Smart Link Communications.
Pentru confirmarea participării sau detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail: carina.dogaru@snspa.ro
Mediul de securitate
Amenințările și provocările cu care se confruntă membrii NATO provin din toate direcțiile, atȃt din partea statelor, dar și din partea actorilor nestatali, fiind de natură militară, teroristă, cibernetică sau hibridă. Relevanța și viitorul NATO au fost puse sub semnul ȋntrebării, iar reafirmarea angajamentului Alianței față de apărarea colectivă, de dezvoltare a parteneriatelor și a rolului său ȋn gestionarea conflictelor internaționale devine din ce în ce mai importantă ȋn viitor.
România
Romȃnia, membră NATO din anul 2004, a contribuit la adaptarea Alianței la mediul de securitate complex și ȋn continuă schimbare, participȃnd la efortul de apărare comună, ȋn special prin prezența militarilor romȃni ȋn Afganistan, prin sporirea securității regiunii Mării Negre și prin prezența scutului antibalistic pe teritoriul său. Romȃnia contribuie la atingerea țintei de 2% din PIB cheltuieli pentru apărare și prin acțiuni de modernizare a armatei. În prima jumătate a anului 2019, Romȃnia joacă un rol cheie ȋn ceea ce privește relația NATO-UE, făcȃnd din aceasta o prioritate a președinției la Consiliul Uniunii Europene.