Proiectul “Transnational Advocacy Networks and Corporate Accountability for Major International Crimes (CORPACCOUNT)”, coordonat la SNSPA de lect. univ. dr. Raluca Grosescu, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, este câștigător al Grantului de Excelență Europeană, European Research Council (Consolidator), în valoare de 1.660.000 Euro. Proiectul va fi implementat în perioada 2021-2026 și va analiza mobilizările transnaționale pentru responsabilizarea companiilor multinaționale implicate în crime de masă, precum și răspunsurile pe care lumea afacerilor, statele și instituțiile internaționale le dau acestor mobilizări.
“Proiectul selectează o serie largă de cazuri la nivel mondial (e.g. folosirea muncii forțate de companii precum Total şi Unocal în Myanmar; finanțarea terorismului de către Chiquita Brands în Columbia sau de către Lafarge în Siria; sau complicitatea companiilor Ford şi Mercedes Benz în cazuri de tortură și dispariții forțate în timpul dictaturii argentiniene) și examinează campanii precum boicoturi, procese penale și civile, sau campanii de retragere / interzicere a investițiilor în țări cu regimuri dictatoriale.”, menționează lect. univ. dr. Raluca Grosescu.
European Research Council (ERC) reprezintă unitatea de elită a programului de cercetare HORIZON, cu o rată de succes a aplicațiilor de numai 13%. Din anul 2014 când programul a fost lansat, România a câștigat doar 6 astfel de proiecte în domeniul științelor sociale și umaniste, unul dintre ele fiind al doamnei Grosescu. In 2021, ERC a mai finanțat un proiect ERC-Consolidator: Andrei Terian (Universitatea Lucian Blaga Sibiu), A Transnational History of Romanian Literature și un proiect ERC-Starting: Alexandra Baneu (UBB), Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe.