CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale salută hotărârea Curții Europene privind „Lex CEU”

Protejarea libertății academice în Europa, o preocupare stringentă pentru democrație.

Curtea Europeană de Justiție a decis marți, 6 octombrie 2020, că „Lex CEU“, o lege maghiară din 2017, care vizează restricționarea activităților universităților străine, este incompatibilă cu legislația Uniunii Europene. Este vorba despre legea care a dus la decizia Universității Central Europene (CEU) de a muta o mare parte din activitate de la Budapesta la Viena. Alianța CIVICA, în cadrul căreia CEU este membru fondator, salută decizia Curții Europene, care reafirmă angajamentul UE față de libertatea academică în Europa.

Libertatea academică este o bază indispensabilă pentru funcționarea universităților și totodată o piatră de temelie a democrației europene. Trebuie respectat dreptul profesorilor, studenților, cercetătorilor din cadrul tuturor universităților, de a preda, învăța și cerceta, fără interferențe și restricții nejustificate. Hotărârea privind „Lex CEU” este un pas important în asigurarea faptului că universitățile pot funcționa liber și în siguranță în întreaga Europă.

Perturbările și incertitudinea cu care se confruntă CEU, dar și alte instituții de învățământ superior din Ungaria, și nu numai din cauza legislației restrictive sau a barierelor administrative, indică fragilitatea libertății academice și nevoia de a o proteja constant.

Fiind o Universitate Europeană axată pe științele sociale, obiectivul nostru este să promovăm cercetarea liberă în orice domeniu și mai ales în beneficiul societății. Libertatea academică este indispensabilă științelor sociale. Pentru a examina și aborda schimbările și problemele sociale, pentru a stimula progresul social și pentru a permite elaborarea de politici bazate pe dovezi, cercetătorii din științele sociale trebuie să poată să se angajeze în munca lor, fără teama de cenzură, sancțiuni sau presiuni politice. Protejarea libertății lor înseamnă protejarea cunoștințelor care servesc binelui comun. Acest lucru este de o importanță capitală pe fondul crizelor globale, cum ar fi pandemia actuală.

Facem apel la toate organismele competente ale UE să continue consolidarea condițiilor legale pentru instituțiile de învățământ superior și de cercetare pentru ca acestea să-și desfășoare activitățile academice și științifice în deplină autonomie. Universitățile sunt esențiale în asigurarea unei poziții puternice și influente pentru Europa pe scena globală. Legiuitorii europeni și naționali și universitățile vor continua să lucreze împreună pentru a susține libertatea academică ca valoare fundamentală a UE și pentru a păstra integritatea comunităților științifice europene.

 

Rectorii și președinții instituțiilor partenere din consorțiul CIVICA − Universitatea Europeană de Științe Sociale:

  • Președinte Mario Monti, Università Bocconi (Italia)
  • Președinte și rector Michael Ignatieff, Central European University (Ungaria și Austria)
  • Președinte Renaud Dehousse, European University Institute
  • Vice-președinte Mark Hallerberg, Hertie School (Germania)
  • Rector Remus Pricopie, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (România)
  • Președinte Frédéric Mion, Sciences Po (Franța)
  • Președinte Lars Strannegård, Stockholm School of Economics (Suedia)
  • Director Minouche Shafik, The London School of Economics and Political Science (Marea Britanie)

 

Declarația comună a rectorilor din cadrul universităților care formează consorțiului european CIVICA, poate fi descărcată de aici.

 

Photo: Petter Cohen, SSE

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget