Alexandra Hosszu

  • Anul absolvirii: 2015
  • Am absolvit: Facultatea de Ştiinţe Politice
  • Studii universitare de: licență și masterat
  • Programul de studii absolvit (studii de licență/masterat/doctorat): Studii de licență la Facultatea de Științe Politice finalizate în 2013, Masterat Teorie și Analiză Politică (FSP) finalizat în 2015

 

Ce te-a făcut să alegi SNSPA?

Îmi doream foarte mult să urmez Facultatea de Științe Politice, însă eram nehotărâtă între cea de la SNSPA și de la UB. Diferența a fost făcută de faptul că la FSP (SNSPA) era un examen de admitere care, din punctul meu de vedere, făcea o selecție mai riguroasă a studenților.

 

Enumeră câteva cursuri specifice din programul universitar care ți-au plăcut cel mai mult și care te-au ajutat în carieră: Filosofie politică, Politici Publice, Teoria Alegerii Raționale, Instituțiile Uniunii Europene

Enumeră profesori care te-au influențat în mod deosebit și care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea dvs. profesională: Nic Dobrei, Andra Roescu, Adrian Miroiu, Mihai Ungureanu, Alina Dragolea

 

Care a fost primul loc de muncă relevant pe care l-ai obținut după absolvire și cum te-a ajutat experiența acumulată la universitate în această tranziție?

În primul an de master (2014), m-am angajat la Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” (unul dintre cele mai active ONG-uri care susțin incluziunea romilor) ca urmare a unui e-mail pe care l-am trimis pe adresa oficială a fundației în care am menționat că mă interesează subiectul incluziunii romilor, transmițând și lucrarea mea de licență realizată pe această temă. În primul an de lucru, am fost implicată în implementarea a 3 proiecte, responsabilitățile mele fiind variate: organizare evenimente, realizare rapoarte și documente justificative, colectare și analiză date etc. Abilitățile de analiză și sinteză, cât și cele de scriere academică dobândite la facultate m-au ajutat să îmi îndeplinesc cât mai bine taskurile.

 

Cu ce te ocupi în prezent și care sunt principalele responsabilități ale postului tău?

9 ani mai târziu, sunt în continuare parte a echipei Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, coordonând în special activitățile de cercetare, monitorizare și evaluare. În același timp, am finalizat recent studiile doctorale în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie, Universitatea din București și sunt cadru didactic asociat la Universitatea din București, unde susțin cursuri și seminare pe teme precum: Metodologia Cercetării Sociale, Politici Sociale, Antropologie Digitală, Gen și societate.

 

Care sunt unele dintre cele mai valoroase învățăminte pe care le-ai obținut de-a lungul carierei?

Am învățat să mă adaptez diferitelor situații și echipe din care am făcut parte. Am învățat să lucrez eficient și să respecte deadline-uri.

 

Cum te-a ajutat facultatea să te pregătești pentru profesia actuală?

Ceea ce am învățat în facultate m-a ajutat și îmi folosește în continuare în activitățile zilnice: interesul față de minorități și politici publice, abilitățile dezvoltate de analiză și sinteză, orientarea spre incluziune și bunăstare socială, competențe foarte bune de scriere academică, abilități de lucru în echipă și de vorbit în public.

 

Care sunt cele mai mari realizări pe care le-ai avut în carieră până acum?

Cea mai mare realizare este susținerea publică a doctoratului în noiembrie 2022 care s-a concretizat în obținerea titlului de doctor în sociologie în iunie 2023.

 

Cum te implici în comunitatea din care faci parte sau în industria în care activezi?

Activitatea profesională din domeniul incluziunii romilor și al grupurilor vulnerabile în general presupune și o muncă activistă care se răsfrânge în mai multe domenii: schimbarea discursului de romi și minorități, promovarea diversității, reducerea stereotipurilor și prejudecăților pe teme legate de gen, comunitate LGBTQ, conștientizarea impactului tehnologiei. Acest tip de dezbateri îl promovez și în cadrul cursurilor și seminarelor pe care le susțin.

 

Ai efectuat stagii de practică în domeniul tău de studiu în timpul vieții de student? Cum te-au ajutat aceste experiențe în dezvoltarea carierei?

Nu cred.

 

 

Care au fost cele mai importante lecții învățate în timpul vieții de student la SNSPA?

Am învățat să îmi pese de ceea ce se întâmplă în comunitate, să dezbat teme de interes și să văd mai multe perspective și realități. Am învățat să învăț, să citesc și să gândesc critic.

 

Care sunt competențele cheie pe care crezi că ți le-ai dezvoltat în cadrul SNSPA?

Competențe sociale și civice (implicare în viața comunității, promovarea incluziunii și a diversității, promovarea non-discriminării), competențe de învățare (moduri de învățare eficiente și adaptate nevoilor mele), competențe digitale, spirit de inițiativă, sensibilizare și exprimare culturală.

 

Caracterizează SNSPA în 3 cuvinte: incluziune, deschidere, comunitate

 

Dacă ai putea da un sfat unui student actual în legătură cu valorificarea la maximum a experienței universitare pentru a-și dezvolta cariera, care ar fi acela?

Mergeți la cursuri, citiți cât mai mult și puneți întrebări profesorilor

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget