ROHUVax

CIVICA Research – A pilot study on mapping the attitudes towards Covid-19 vaccination in online communities (ROHUVax)

Durata proiectului: : 10 luni (martie 2022-ianuarie 2023)

Buget total: 10087 EUR

Partener: Central European University (CEU), Budapesta, Ungaria

Obiectivul general al proiectului: Proiectul ”A pilot study on mapping the attitudes towards Covid-19 vaccination in online communities (ROHUVax)” este parte din CIVICA Research și își propune să dezvolte o metodologie pilot pentru analiza conversațiilor din social media pe subiectul vaccinării împotriva Covid-19, la nivelul Uniunii Europene. Obiectivul final este crearea, testarea și validarea unui model interdisciplinar pentru analiza conversațiilor online de pe Facebook pe subiectul vaccinării Covid-19, având în vedere o abordare cross-culturală.

Descrierea proiectului: Proiectul ”A pilot study on mapping the attitudes towards Covid-19 vaccination in online communities (ROHUVax)” este realizat în parteneriat cu Central European University (CEU) din Budapesta, universitate parteneră în cadrul alianței CIVICA. În contextul pandemiei Covid-19, conversațiile publice pe tema vaccinării au avut o vizibilitate din ce în ce mai mare. Mass-media a amplificat anunțurile companiilor farmaceutice despre dezvoltarea unui vaccin Covid-19, iar în grupurile online tema vaccinării se regăsește atât în grupuri pro-vaccinare, cât și în grupuri anti-vaccinare. Dezbaterea pe subiectul vaccinării Covid-19 s-a mutat și spre alte probleme publice cum ar fi energia, schimbarea climatică și războaie culturale în educație. În acest context, proiectul ROHUVax propune un studiu pilot pentru crearea unei metodologii de studiere a conversațiilor din social media pe tema vaccinării Covid-19, cu accent pe narativele din România și Ungaria. Proiectul folosește tehnologii digitale (precum CrowdTangle, analiza de sentiment, analiza de rețea) pentru a analiza dezbaterile pe subiectul vaccinării Covid-19 în comunități online de pe Facebook, având în vedere și narativele de dezinformare.

Proiectul ROHUVax propune o abordare interdisciplinară, ce îmbină științele comunicării (pentru studiul narativelor de dezinformare), sociologia (atitudini pro- și anti-vaccinare), analize de date (interacțiuni și reacții la postările de Facebook, noduri de rețea, distribuirea unor hashtag-uri, analiza de sentiment) și studii europene (studiul narativelor transnaționale și europene despre imunizarea împotriva Covid-19).

La finalul proiectului, metolodogia-pilot va putea fi utilizată pentru a înțelege și analiza conversațiile publice din social media pe tema vaccinării Covid-19, având în vedere o abordare cross-națională, pe seturi de date mai mari.

 

Coordonator:  Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu

Facebook Pagelike Widget